Preskočite na glavni sadržaj

Opereta 'Grofica Marica' ponovno na daskama varaždinskog kazališta

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu premijerno će u subotu, 23. rujna, izvesti operetu mađarskog skladatelja Emmericha Kálmána 'Grofica Marica' u režiji Dejana Jakovljevića i pod ravnanjem Igora Vlajnića, najavljeno je u petak.
vrijeme: 23.09.2023. -
mjesto: Varaždin
url: https://www.hnkvz.hr/

Omiljeni operetni naslov postavlja se u godini u kojoj se obilježava 150 godina od otvaranja kazalište zgrade, a Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu radi ga u koprodukciji s Operom B.B. iz Zagreba.
 
"Sretna sam što smo Ronald Braus, direktor Opere B.B. i ja napokon uspjeli napraviti tu koprodukciju za koju smo se dogovarali godinama. Projekt je pun kreacije, glazbe i našli smo se doista na pravom projektu", rekla je intendantica Senka Bulić.
 
Kako je istaknuto, većina glazbenika koji sudjeluju u "Grofici Marici" su Varaždinci, a redatelj Dejan Jakovljević prvi put radi u varaždinskom kazalištu. "Jako mi je drago da radim s Varaždincima, a predstavu koncipiramo klasično. Marica je osoba koja se još nije udala i ne želi dati svoju slobodu, ali sudbina uplete svoje prste i Marica se na kraju predstave ipak zaljubi", rekao je Jakovljević.
 
Ansambl predstave čine Ronald Braus, Nenad Tudaković, Siniša Galović, Dorijan Stipčić, Irma Dragičević, Blanka Tkalčić, Beti Lučić, Marinko Leš, Zvonimir Ivanović i Petar Mumlek, a glavna uloga povjerena je varaždinskoj sopranistici Lidiji Horvat Dunjko.
 
"Zahvaljujem na mogućnosti da igram 'Groficu Maricu' nakon pola stoljeća, u gradu iz kojeg je grofica Marica potekla, u gradu u kojem je ona stvarni lik. Strašno sam sretna, zahvaljujem i HNK-u i Operi BB i našoj novoj intendantici koja je uspjela pronaći sinergiju i energiju da se to vrati kamo i pripada", rekla je Dunjko.
 
U opereti sudjeluju i Zbor učenika odjela za solo pjevanje Glazbene škole u Varaždinu, polaznice Udruge klasičnog baleta Vindija i Komorni orkestar.
 
Varaždinska publika operetu će moći pogledati i prije premijere, na prvoj izvedbi u subotu, 16. rujna. (Hina)