Preskočite na glavni sadržaj

Opere 'Cavalleria rusticana' i 'Pagliacci' premijerno na sceni 'Zajca'

U režiji Dražena Siriščevića i pod dirigentskim vodstvom talijanskog maestra Mattea Salveminija na sceni „Zajca” premijerno će 25. siječnja u 19,30 sati, jedna za drugom, zaigrati opere "Cavalleria rusticana" Pietra Mascagnija i "Pagliacci" Ruggera Leoncavalla!
vrijeme: 25.01.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/opera/

Kao Santuzza u operi „Cavelleria rusticana“ nastupit će nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar koja je za tu ulogu nagrađena Nagradom „Milka Trnina”. U ulozi Turiddua izmjenjivat će se tenori Ivan Defabiani i Bože Jurić Pešić, a Alfija će tumačiti Robert Kolar.
U ulozi Cania, predvodeći solističku ekipu opere „Pagliacci“, po prvi put će se riječkoj publici predstaviti bugarski tenor Ivan Momirov koji je nastupio na opernim pozornicama diljem svijeta u vodećim svjetskim opernim kazalištima. Također prvi put pred riječkom publikom nastupit će i Domenico Balzani u ulozi Tonia. Kao Nedda / Colombina nastupa slovenska sopranistica Mojca Bitenc koju publika pamti s Međunarodnog natjecanja mladih pjevača „Zinka Milanov” kada je osvojila 2. nagradu žirija i Nagradu publike, a tim slijedom nastupala je i kao Maja u nagrađenoj „Operi po Kamovu” Zorana Juranića. S Bitenc alternira riječka sopranistica Vanja Zelčić.

Dvije opere vođene jednostavnim, istinitim i snažnim, tragičnim zapletom kojeg pokreću ljubav, strast, ljubomora, povrijeđena čast, izdaja i osveta, nastale su ranih 1890-ih te se često izvode jedna za drugom. Obje su smještene u vrelu južnu Italiju kojom vladaju tradicionalne vrijednosti, donose djelić stvarnog života običnih ljudi, nadahnute su istinom i oduševljavaju postižući glazbom neukrotivu emotivnu snagu…

Ne propustite talijanski operni realizam, klasične verističke operne blizance, dramatična remek-djela, Mascagnijevu „Cavalleriju rusticanu” koja je pak nezadrživo inspirirala Leoncavalla za nastanak njegovih popularnih „Pagliaccija”, poručuju iz 'Zajca'.

Dvije opere u jednoj večeri možete pogledati još i 4. veljače.

Opširnije:
https://hnk-zajc.hr/predstava/cavalleria-rusticana-i-pagliacci/