Preskočite na glavni sadržaj

Opera za djecu 'Brundibár' na pozornici zagrebačkog HNK-a

Povodom 80. godišnjice smrti Lee Deutsch, najmlađe hrvatske glumice židovskog podrijetla, pjevačice i plesačice koja je stala na daske HNK, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb u partnerstvu s Hrvatskim narodnim kazalištem, u utorak 19. rujna 2023. u 17:00 i 19:00 sati, izvodi se bajkovita opera za djecu Brundibár, u režiji Krešimira Dolenčića i Kristine Grubiše.
vrijeme: 19.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://centartolerancije.hr/

„Pjevajmo sad' svi, od sveg' smo jači mi“, ovim su stihom davne 1942. godine djeca završila praizvedbu „Brundibára“. Operu  je 1938. za židovsko sirotište u Pragu skladao češki Židov Hans Krása na libreto Adolfa Hoffmeistera. „Brundibár“ su 1944. godine ponovno izvodila djeca iz koncentracijskog logora Terezina, u okupiranoj Čehoslovačkoj.  Opera je u logoru prikazana 55 puta. Gotovo svi sudionici deportirani su u Auschwitz. Većina je život završila u plinskim komorama. Ova bajkovita opera progovara protiv svakog oblika tiranije i genocida kroz priču o djeci koja su iskusila nezamislive zločine.
Predstavlja snagu glazbe i umjetnosti koje se izdižu iznad najgorih neljudskih životnih situacija.
Međutim, svjedočanstvo koje seže do nacističkog režima, okolnosti produkcije i kako ona utječe na mlade izvođače priča je koja ostavlja duboki dojam na publiku svih dobnih skupina. Duh ove opere leži u njezinoj povijesti, a njen značaj seže mnogo dublje od jednostavne priče o dobru i zlu. Poruka opere bezvremenska je i civilizacijski iznimno važna.

Uz redatelja Krešimira Dolenčića i Kristinu Grubišu, iza hrvatske izvedbe „Brundibára“ su producentica Nataša Popović, Ana Tonković Dolenčić i Marija Tonković koje su napisale hrvatsku verziju libreta, Djevojački zbor Zvjezdice pod vodstvom maestra Zdravka Šljivca, Zoran Pribičević   i Božidar Peričić .
Praizvedba hrvatske opere održana je 27. siječnja 2018. na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta ispred Prve hrvatske tvornice ulja u Zagrebu.
 
Predstava se izvodi uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Partneri na projektu su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Jadran film d.o.o.
 
Izvedbe dječje opere Brundibár izvode se s dopuštenjem Boosey & Hawkes Music Publishers Limited.

Ulaz je slobodan, uz prethodnu rezervaciju na e-mail tajnik@centartolerancije.hr