Preskočite na glavni sadržaj

Opera 'Krabuljni ples' na sceni splitskog HNK-a

'Krabuljni ples', 'ljubavna priča s političkom urotom u pozadini', jedna od najpopularnijih i najcjenjenijih opera Giuseppea Verdija, vraća se na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split s dvije izvedbe - u subotu i ponedjeljak, 28. i 30. siječnja s početkom u 19:30 sati. 
vrijeme: 28.01.2023. - 30.01.2023.
mjesto: Split
url: https://www.hnk-split.hr/

Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Gorana Golovka u ovom remek-djelu glazbene drame kao protagonisti nastupit će tenor Max Jota u ulozi Riccarda, kao Renato izmjenjivat će se baritoni Marko Lasić (28.1.) i Matija Meić (30.1.), ulogu Amelije tumačit će sopranistica Julia Radosz, Ulrica će biti Terezija Kusanović a Oscar Branka Pleština Stanić.

Pored glazbeno-scenske raskoši, karakteristične za čitav Verdijev opus, Krabuljni ples krase i nedostižna elegancija, prozračnost i istančanost cjelokupne partiture. Pored toga, u redateljskoj viziji Gorana Golovka svevremenski motivi, poput časti, ljubavi, prevare i oprosta, vješto su nijansirani u okvire našega vremena. „U HNK Split dogodila se prava operna svečanost“, zaključila je kritika nakon premijere u ožujku prošle godine. Superlative su pobrali „vrsni, sigurni i moćni“ izvođači, od dirigenta, zbora i orkestra do solista, kao i „neuobičajen i efektan“ redateljski pristup koji je „s poštovanjem slijedio Verdija, a opet scenskim metaforama i ironijskim komentarima osuvremenio djelo i olakšao ga od patetike“.
Opširnije