Preskočite na glavni sadržaj

Opera Brundibár na daskama Zagrebačkog kazališta mladih

U ponedjeljak, 28. studenog, u ZKM-u će se održati dvije besplatne izvedbe poznate dječje opere Brundibár u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust i Festivala tolerancije – JFF Zagreb.
vrijeme: 28.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://centartolerancije.hr/

Više od četiri godine nakon što je povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u dvorištu Prve tvornice ulja premijerno uprizorena opera za djecu Brundibár Hansa Krása, u ponedjeljak 28. studenog bajkovita će priča koja čuva sjećanja na djecu žrtve holokausta i predstavlja snažan primjer zajedništva protiv svih oblika tiranije i genocida opet biti predstavljena Zagrepčanima i to u Zagrebačkom kazalištu mladih. 
U dvorani Istra publiku očekuju dvije izvedbe Brundibára, u 17 i u 19 sati.

Duh opere Brundibár leži u njezinoj povijesti, a njezin značaj seže mnogo dublje od jednostavne priče o dobru i zlu. Ova opera predstavlja snagu glazbe i umjetnosti koja se izdiže iznad najtežih životnih situacija. Glazba i priča, u nekom drugom svijetu, vjerojatno bi bile brzo zaboravljene. Međutim, svjedočanstvo koje seže do nacističkog režima, okolnosti produkcije u kojoj je predstava nastala priča je koja utječe na publiku svih dobnih skupina. U to su se mogli uvjeriti svi koji su imali priliku pogledati jednu od četiri izvedbe Brundibára na području nekadašnjeg koncentracijskog logora Jasenovac , a kojima su se na simboličan način komemorirale jasenovačke žrtve.