Preskočite na glavni sadržaj

Online skup: Čitatelj i čitanje u digitalno doba

Online skup: Čitatelj i čitanje u digitalno doba
Međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup na temu Čitatelj i čitanje u digitalno doba , u organizaciji Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, održan je online 11. studenoga 2021., pod pokroviteljstvom HAZU-a. Ovim skupom koji se održava u Godini čitanja, željelo se pridonijeti promociji čitanja te odgovoriti na brojna pitanja povezana s navikama i kulturom čitanja.
'Razvoj suvremenih medija utjecao je ne samo na tradicionalno shvaćenu čitalačku kulturu već i na komunikacijske procese te psihologiju čitatelja. Pojavom novih kratkih formi, oblika i komunikacijskih kanala, od raznih portala do Facebooka, YouTubea, Twittera i drugih suvremenih oblika komunikacije, čitanje fizički opipljivih tekstova postaje obilježjem tek manje skupine ljudi koji u tradicionalno pisanome tekstu još uvijek pronalaze izvore informacija, zadovoljstvo, prostor maštanja, bijega od stvarnosti, humanizacije, a u određenim strategijama čitanja i terapeutsku dimenziju.' ... (Marijana Togonal)

Skup je okupio vodeće stručnjake iz Hrvatske i inozemstva – komunikologe, psihologe, neurologe, stručnjake za medijsku pismenost, rehabilitacijske edukatore, nastavnike raznih struka i područja koji se bave čitanjem i susreću s brojnim izazovima vezanima uz čitanje – i fenomenu čitanja pristupiti s različitih očišta.

Knjižica sažetaka

Izlaganja sa skupa mogu se pogledati na YouTube stranici HKS-a.