Preskočite na glavni sadržaj

Online razgovor: Reparative Explorations: The Pursuit of Joy

'Reparative Explorations: The Pursuit of Joy' prvi je u nizu online razgovora posvećenih potrazi za odgovorima koje kultura može ponuditi za oporavak uslijed trenutne političke i ekološke krize. Razgovori 'Reparative Explorations' obilježavaju početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode Kurziv/Kulturpunkt (Zagreb), Maska (Ljubljana) i Krytyka Polityczna (Varšava).
vrijeme: 04.04.2023. -
mjesto: online
url: https://kulturpunkt.hr/

Reparative Explorations: The Pursuit of Joy
Razgovor o potrazi za radošću u kriznim vremenima
4. IV. 2023., 18 h, na Zoomu  
Sudionice: Una Bauer, Klara Otorepec, Ola Knychalska
Moderacija: Hana Sirovica
Organizacija: Kurziv, Maska Ljubljana, Krytyka Polityczna

Razgovor (na engleskom jeziku) The Pursuit of Joy istražit će mogućnosti užitka i radosti kao okidača u istraživačkim procesima. Konkretnije, promislit ćemo potencijale uživanja i razigranosti kao odgovora na političku depresiju i ekološku bol (ecological grief); vrste reakcija koje proizlaze iz osjećaja bespomoćnosti i beznadnosti uzrokovanih društveno-političkim okolnostima, kao sviješću o trenutnim i budućim ekološkim gubicima.
U razgovoru sudjeluju istraživačice Una Bauer (Hrvatska), Klara Otorepec (Slovenija) i Ola Knychalska (Poljska), koje će skrenuti pažnju na različite umjetničke, kulturne i društvene prakse koje, polazeći od važnosti užitka i radosti, djeluju reparativno, u smjeru oporavka od nesigurnosti i trenja koje nas okružuju. Program će moderirati urednica, istraživačica i kulturna radnica Hana Sirovica (Hrvatska).
Ideja reparativnosti, od koje program polazi, slijedi koncept “reparativne kritike” teoretičarke Eve Kosofsky Sedgwick, koji se u humanistici koristi kako bi se opisali oblici mišljenja i tipovi reakcije koji ne slijede unaprijed zadane pristupe ni već postojeće okvire. Nasuprot paranoičnim pristupima, reparativni pristupi svom objektu pristupaju bez upisivanja i predumišljaja, ne analiziraju ga s distance već misle uz njega ili s njime, omogućujući da iz odnosa bliskosti i pažnje proiziđu neočekivani ishodi.

Razgovori Reparative Explorations obilježavaju početak zajedničkog programa i eksperimentalnog istraživačkog procesa koji vode Kurziv/Kulturpunkt (Zagreb), Maska (Ljubljana) i Krytyka Polityczna (Varšava). Kroz projekt ćemo razvijati “reparativne metode” – kreativne oblike istraživanja koji će kroz kombinaciju teorijskih/znanstvenih i umjetničkih/kulturnih alata, ispitivati i nadograđivati potencijal kulture za društveni oporavak.
 
Serija razgovora dijelom je projekta Testing Ground: Reparative Practices for New Cultural Ecosystem koji su uz potporu programa Kreativne Europe Europske unije razvili i provode Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Stowarzyszenie Im. Stanislawa Brzozowskiego/Krytyka Polityczna i Maska Ljubljana.
Prvi razgovor organiziran je u okviru projekta Svijet oko nas – očuvanje prostora kritike sufinaciranog sredstvima Zaklade Kultura nova.
 
Program podržavaju: Ministarstvo kulture i medija RH, Ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zagreb, Zaklada Kultura nova.

Program Kreativna Europa Europske komisije
Sufinancira Europska unija.

FB-događanje