Preskočite na glavni sadržaj

Online projekcije filma 'Čuvar brata svoga', dobitnika Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije

Online projekcije filma 'Čuvar brata svoga', dobitnika Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije
'Čuvar brata svoga' redatelja Ferita Karahana iz Turske dobitnik je Nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije. Film možete gledati od 17. do 20. prosinca na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba. Film je dostupan gledateljima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Republici Sjevernoj Makedoniji.
Izabran je zbrajanjem glasova publike Sarajevo Film Festivala, Zagreb Film Festivala, Festivala autorskog filma i Filmskog festivala Herceg Novi te publike koja je film imala priliku gledati online, na VoD platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.
 
Cilj Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije (Adriatic Audience Award) jest promocija i veća vidljivost europskog filma, a nagrada će omogućiti filmu i da bude prikazan u kinima na području bivše Jugoslavije.
 
'Čuvar brata svoga' (Turska, 2021, 85 min.), opisan kao spoj Olivera Twista i Smrti gospodina Lazarescua, na Berlinaleu je osvojio nagradu FIPRESCI. Film prati Yusufa i njegova najboljeg prijatelja Memu, koji pohađaju školu za kurdske dječake internatskog tipa, smještenu na osami u planinama istočne Anadolije. Kada Memo oboli od misteriozne bolesti, da bi pomogao svom prijatelju, Yusuf je prisiljen suočiti se s birokratskim preprekama koje pred njega postavlja represivna školska uprava. Kad odgovorne odrasle osobe shvate ozbiljnost Memine zdravstvene situacije i pokušaju ga prebaciti u bolnicu, guste snježne padavine iznenada zatrpavaju školu. Bez izlaza i pomoći, dok vrijeme neumitno prolazi i prijeti da istekne, nastavnici i učenici počinju igrati igru prebacivanja krivice u kojoj na površinu izbijaju stare zamjerke i dobro čuvane tajne.
 
Redatelj Ferit Karahan rođen je 1983. u Turskoj. Karijeru je započeo kao prvi asistent režije na igranim filmovima. Za kratkometražne filmove Before the Flood (2010) i Yusiv’s Dream (2011) osvojio je više nagrada i posebnih priznanja. Njegov debitantski dugometražni film The Fall from Heaven (2013) prikazan je i nagrađen na brojnim međunarodnim festivalima.
 
Autor vizualnog rješenja Nagrade publike Mreže festivala Jadranske regije, Adriatic Audience Award, je Srđan Stefanović (1985.), akademski kipar i slikar.
 
Mrežu festivala Jadranske regije podržao je potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.
 
Izvor: Zagreb Film Festival