Preskočite na glavni sadržaj

Online Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.

Online Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.
Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. u Godini čitanja održava se pod nazivom 'Šest autora traži čitatelje' i dostupan je za rješavanje online na mrežnoj stranici kviza, odnosno Mjeseca hrvatske knjige. Nacionalni kviz za poticanje čitanja rješavaju učenici viših razreda svih osnovnih škola i narodnih knjižnica u Republici Hrvatskoj te djeca iz Gradske knjižnice Subotica. Rješavanje kviza moguće je u razdoblju od 13. rujna do 22. listopada 2021. godine. 
Iako se kvizom već više od 20 godina nastoji potaknuti djecu viših razreda osnovne škole na čitanje, u Godini čitanja dodatno se želi djeci skrenuti pažnja na različite hrvatske autore – pisce i ilustratore, ali i različite književne žanrove.
Za rješavanje kviza (uvodno slovo, pravila, upute), djeca se moraju upoznati s tri knjige različitih žanrova (poezije, drame, romana) kojima se predstavljaju tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora:
Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek);
Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić) i 
Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara).

Sudjelovati se može putem mreže narodnih i školskih knjižnica u Hrvatskoj, a kviz je dostupan na mrežnoj stranici mhk.hr/kviz kao jedan od središnjih događanja Mjeseca hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.). Pobjednici se biraju slučajnim odabirom te oni sudjeluju u javnom izvlačenju glavne i utješnih nagrada. 
Organizatori: Hrvatski centar za dječju knjigu, KGZ, Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.
Mjesec hrvatske knjige 2021. podržava Ministarstvo kulture i medija u okviru programa Akcije i manifestacije u knjižničnoj djelatnosti.