Preskočite na glavni sadržaj

Okrugli stol: Potencijali Požeške kotline za arheološki turizam

​U srijedu, 14. prosinca 2022., u Vijećnici Općine Kaptol (Školska 3, Kaptol) održat će se okrugli stol na temu 'Potencijali Požeške kotline za arheološki turizam'. 
vrijeme: 14.12.2022. -
mjesto: Kaptol

Arheološki lokalitet Kaptol jedno je od najznačajnijih nalazišta starijeg željeznog doba na prostoru kontinentalne Hrvatske. Pripadnici zajednice koja je obitavala na Kaptolu tragove svoje prisutnosti ostavili su na utvrđenom visinskom naselju Kaptol-Gradca te na dva groblja pod tumulima na kojima su pokopavali svoje istaknute pojedince na položajima Kaptol-Gradca i Kaptol-Čemernica
Ostatci monumentalne grobne arhitekture, poput grobne komore s ritualnim prilaznim hodnikom iz tumula III na groblju Kaptol-Čemernica, izuzetno složen raster struktura na visinskom naselju s i danas vidljivim ostatcima terasa te sustavom fortifikacije, kao i čitav niz pokretnih nalaza, od kojih su neki stigli iz udaljenih krajeva kao prestižna dobra, svjedoče o vrlo razgranatoj komunikacijskoj mreži Kaptola s ostalim centrima željeznodobne Europe kao i o iznimnom bogatstvu te gospodarskoj snazi kaptolačkih elita.
Okrugli stol Potencijali Požeške kotline za arheološki turizam se održava u sklopu projekta “Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Virtual Archaeological Landscapes of the Danube Region, akronim: Danube’s archaeological eLandscapes, DTP: 3-641-2.2)” koji se provodi u okviru Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).
Opširnije