Preskočite na glavni sadržaj

Okrugli stol: Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine Zagreba

Okrugli stol pod nazivom 'Očuvanje i revitalizacija industrijske baštine Zagreba' - Primjer dobre razvojne prakse ili mogući requiem za Prvu hrvatsku tvornicu ulja?, održat će se 14. lipnja u 18:30 sati, u Oris Kući arhitekture, u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, a pod pokroviteljstvom Hrvatske komore arhitekata.
vrijeme: 14.06.2022. -
mjesto: Zagreb

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira i provodi projekt „Paralelni tragovi, Tvornica iz povijesti – ulaganje u kulturne promjene”, kojim želi potrebe i probleme zagrebačke baštine podijeliti s građanima i posjetiteljima grada. Polaze od uvjerenja da je kulturna baština izvor znanja koja ujedinjuje ljude, koja nas potiče na razvoj i revaloriziranje kulture sjećanja, koja oživljava uspomene, ali isto tako koja generira dublji pogled i razumijevanje naše sadašnjosti i budućnosti.
Napušteni industrijski prostori i sjećanja na njihove funkcije u životu grada, uvijek su suvremena materijalna i nematerijalna baština. Pitanje je „što dalje s njom?” i „kakva je budućnost kulturne i napose industrijske baštine?”

Jedno od takvih napuštenih industrijskih kulturnih dobara u Zagrebu jest i zgrada strojarnice i kotlovnice Prve hrvatske tvornice ulja, koja nije samo industrijska baština, već je i nematerijalna baština koja se sastoji od povijesti, mjesta, ljudi, tradicije, sjećanja i osobnih priča koje su pridonijele stvaranju grada Zagreba iz vremena početka 20. stoljeća. Ali, i Zagreba kakvog danas poznajemo, i to upravo kroz uloge aktera mogućih promjena u poziciji i budućnosti industrijske baštine, a koji bi trebali poticati njezinu kulturnu, socijalnu i edukativnu uključenost u ekonomski razvoj grada. Što se događa kada društveni akteri u tome zakažu ili ne idu u korak s potrebama vremena i grada?
 
Grad Zagreb je 2017. godine od tvrtke Tehnika otkupio zgradu Prve hrvatske tvornice ulja za potrebe budućeg Centra tolerancije. Od tada do danas se ništa nije dogodilo i ništa se ne događa, što bi ideju revitalizacije toga industrijski napuštenog prostora poguralo naprijed. Ali zato zgrada koja je zaštićeno kulturno dobro, značajan podsjetnik industrijalizacije Zagreba i vrijedan spomenik industrijske baštine Zagreba - propada.
 
Stoga, Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust organizira 2D hologramsku instalaciju na otvorenom, ispred spomenute zgrade, kako bi usmjerio pažnju mjerodavnih institucija i cijele javnosti na nužnost očuvanja kulturnog dobra i revitalizaciju te vrijedne industrijske baštine. U sklopu tog događaja  Centar će 14. lipnja 2022. godine organizirati navedeni okrugli stol.
 
Ciljevi rasprave i dijaloga za okruglim stolom, uz sudjelovanje javnosti, su: upozoriti na propadanje industrijske baštine kao značajnog dijela ukupnog kulturnog nasljeđa, na zastoj i nedostatke u primjeni zakonske zaštite, ali i odgovornost za stanje i dosege u izradi konzervatorskih elaborata.
 
https://centartolerancije.hr
https://www.facebook.com/CentarZaPromicanjeTolerancije/