Preskočite na glavni sadržaj

Okrugli stol: Humanistika bez okvira (Povodom utemeljenja nagrade 'Viktor Žmegač')

Povodom utemeljenja nagrade Viktor Žmegač Klub hrvatskih humboldtovaca i Odsjek za germanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priređju okrugli stol 'Humanistika bez okvira' koji će se održati u utorak 21. studenoga u prostoru Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika, Frankopanska 5a u Zagrebu, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 21.11.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.humboldt-club.hr/

Kako danas gledamo na naslijeđe Viktora Žmegača? Je li njegova središnja os upravo transdisciplinarni pristup? Koji je status takva pristupa u kontekstu razvoja humanističkih znanosti? Koji su njegovi rizici? Ima li anticipativnih potencijala?
O izazovima Žmegačeva metodološkog sklopa govorit će se iz rakursa povijesti znanosti, historiografije književnosti, muzikologije, povijesti umjetnosti i kulturologije.
U diskusiji sudjeluju prof. dr. Cvijeta Pavlović, prof. dr. Pavo Barišić, prof. dr. Christine Magerski, akademik prof. emer. Stanislav Tuksar i izv. prof. dr. Milan Pelc, a razgovor vodi prof. dr. Svjetlan Lacko Vidulić.

Opširnije→
 

O nagradi Viktor Žmegač

Sveučilište u Zagrebu utemeljilo je 2023. godine nagradu Viktor Žmegač za »ostvarene znanstveno-nastavne rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području humanističkih znanosti« (iz Pravilnika). Nagradu uručuje rektor na svečanosti prigodom obilježavanja Dana Sveučilišta. Prva dobitnica nagrade je sudionica okruglog stola prof. dr. Cvijeta Pavlović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.