Preskočite na glavni sadržaj

'Oglede' - festival izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici

'Oglede' - festival izvedbenih umjetnosti u Velikoj Gorici
Pred nama je prvi velikogorički festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi. 'Oglede' festival potrajat će od 5. do 7. listopada na nekoliko atraktivnih lokacija Trga kralja Tomislava u Velikoj Gorici, a ponudit će performanse, predstave, ali i radove vizualnih umjetnika, instalacije i skulpture.
vrijeme: 05.10.2023. - 07.10.2023.
mjesto: Velika Gorica
url: https://oglede.com/

„Cilj nam je oživjeti umjetnost u prostoru, uklopiti je u grad. Velik dio programa su hodajuće točke i performansi u pokretu koji ne mogu funkcionirati u zatvorenim prostorima. “, govori umjetnička ravnateljica festivala, glumica i izvođačica Ana Katulić.  Festival želi senzibilizirati publiku za suvremene umjetničke prakse, ali i otvoriti prostor za rad umjetnicima, pozvati na dijalog umjetnika i građana, te osuvremenjavanjem prostora revalorizirati, ponovo otvoriti i preispitati grad i njegove zone. Tema prvog izdanja festivala je tema „zamjene“, pa tako i umjetnički radovi komuniciraju zadanu temu i perspektivu.
 
Program će otvoriti rad Siniše Labrovića i Ismaila Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“, u četvrtak, 5.listopada u 18:30 sati, na lokaciji Trg kralja Tomislava  8. 
 
Hrvatska, kao dio EU i bogatog Zapada, postala je privlačna destinacija za mnoge ljude kojima je život težak ili nemoguć u njihovim zemljama. S druge strane, prema popisu iz 2021. Hrvatska je i sama u zadnjih 10 godina izgubila skoro 10 posto stanovništva. U Velikoj Gorici pokušat će se vidjeti, čuti i razumjeti jedan Senegalac koji živi u Hrvatskoj od 2013. godine i jedan Hrvat koji je pobjegao iz Hrvatske 2018. godine- stoji, među ostalim, u opisu rada
 
 „Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti, a odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti,  simboličko ubojstvo“, poručio je Labrović uoči performansa.
 
Trodnevni festival predvodi velikogorički umjetnik, kipar, Matej Vuković, te studentica Akademije likovnih umjetnosti, Velikogoričanka Paulina Vukoja, a stižu i splitski performer Gildo Bavčević, Osječanka Mia Štark, pulski umjetnički kolektiv „Zoolektiv“, kao i Nikolina Majdak (Zagreb), AMV Kolektiv (Ana Marija Maravić i Vita Jončić), Teatar Cirkus Punkt, te KFS Propuh/ Triko cirkus teatar.
 
„Oglede“ je dio Dana Europske baštine Ministarstva kulture i medija RH, u organizaciji velikogoričkih nezavisnih umjetnika (Plartforma, Teatar Studio 9, Štoos Teatar, Trećeprostor) i Galerije Galženica (POUVG) uz potporu Zaklade Zamah i financijsku podršku Grada Velike Gorice, Zagrebačke županije, Turističke zajednice Velike Gorice i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Festivalske stranice: www.oglede.comInstagramFacebook