Preskočite na glavni sadržaj

Održana svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2022. godini otvorena je u Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, a u okviru nje je održana svečana dodjela godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata.
vrijeme: 25.05.2023. -
url: https://uha.hr/dodijeljene-uha-ine-godisnje-nagrade/
Nagrada „Viktor Kovačić“ za životno djelo dodijeljena je velikanu hrvatske suvremene arhitekture Nikoli Bašiću, čija je bit rada, kako je navedeno u obrazloženju, poseban odnos prema vlastitoj sredini i kulturi.

Nagradu „Viktor Kovačić“ za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2022. godini dobio je Davor Bušnja za projekt ZK Općinskoga građanskog suda u Zagrebu, a nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2022. godini Nikola Fabijanić za projekt Kuća na Pećini. 

Nagradu „Bernardo Bernardi“ za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2022. godini dobio je Emil Jurcan za projekt Rekonstrukcija rimskog kazališta u Puli, a nagrada „Neven Šegvić“ za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2022. godini uručena je Ani Dani Beroš, Tamari Bjažić Klarin, Vedranu Duplančiću, Sabini Sabljić i Nikoli Škariću za dokumentarni serijal Čovjek i prostor koji je Zoom d.o.o. proizveo za HRT.

Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec čestitao je nagrađenima i istaknuo kako je Udruženje hrvatskih arhitekata i ove godine prepoznalo i izdvojilo arhitektonska ostvarenja koja nose pečat izvrsnosti i inovativnosti te predstavljaju nadahnuće za daljnji razvoj arhitektonske kulture u Hrvatskoj.

„Arhitektura ima moć transformirati naše životne prostore u funkcionalna, nadahnjujuća i ugodna okruženja te time doprinijeti kakvoći življenja. Ključna je u oblikovanju našeg identiteta i naše kulture, jer vrijedno oblikovano ostvarenje ostaje trajno dobro Republike Hrvatske i prenosi svoje vrijednosti budućim naraštajima“, zaključio je Petrinec.