Preskočite na glavni sadržaj

Održana sjednica Festivalskog vijeća uoči otvaranja jubilarnih 75. Dubrovačkih ljetnih igara

U povodu otvaranja jubilarnih 75. Dubrovačkih ljetnih igara, u Festivalskoj palači je 10. srpnja održana svečana sjednica Festivalskog vijeća pod predsjedanjem ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.
vrijeme: 10.07.2024. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://min-kulture.gov.hr/

Na sjednici su sudjelovali gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenik župana Dubrovačko - neretvanske županije Joško Cebalo, članovi Festivalskog vijeća Frano Matušić i Sanja Putica, ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović te umjetnička ravnateljica Martina Filjak.

Uputivši čestitke i zahvale novom vodstvu Igara na pomno pripremljenom programu u kojem će festivalska publika uživati u narednih 47 dana, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo ambiciju umjetničke ravnateljice Martine Filjak i njezinih suradnika da naprave programski iskorak te ga financijski podržalo u iznosu povećanom za čak 32 %.  

„Čvrst koncepcijski pristup i poznavanje visokih dosega hrvatske i europske umjetničke scene, koje se ogleda kroz gostovanja najznačajnijih glazbenih umjetnika i postavljanje kapitalnih djela svjetske književnosti, preduvjet su pozicioniranju Dubrovačkih ljetnih igara kao mjesta umjetničke izvrsnosti, otvarajući pri tom puteve suradnje s najvažnijim europskim festivalima“, naglasila je ministrica izrazivši zadovoljstvo što je kvalitetu ovogodišnjeg glazbenog programa prepoznao i BBC Music uvrstivši Dubrovačke ljetne igre na popis 30 najboljih programa i festivala klasične glazbe u Europi. 
 
Ministrica se osvrnula i na naglasak programa usmjeren redefiniranju odnosa festivala i Grada te istaknula kako se iz te dugogodišnje fizičke povezanosti stvaraju nove veze i uspostavljaju nove suradnje. „Festivalsko vodstvo predlaže načine kojima će se ojačati pozicija i trajna prisutnost  festivala u Gradu putem snažnijeg uključivanja umjetnika i građana u različite festivalske programe, a sve u zajedničkom cilju da tijekom dva mjeseca svijetu pokažu ono najbolje od Dubrovnika“, naglasila je ministrica.

Podsjećamo, 75. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene večeras u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha, a tijekom 47 festivalskih dana publici će se predstaviti program koji obuhvaća najkvalitetnije hrvatske i inozemne umjetnike, vlastitu produkciju i vrhunska gostovanja na raznim scenskim i ambijentalnim lokacijama grada Dubrovnika.

Više o programu na poveznici.
 
Galerija fotografija>>>