Preskočite na glavni sadržaj

Održan sastanak o novom modelu otkupa knjiga za narodne knjižnice u 2023. godini

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima održala je 25. siječnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastanak s predstavnicima narodnih knjižnica, njihovim ravnateljima, matičarima i voditeljima nabave te predstavnicima Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, o pilot projektu novog modela otkupa knjiga za narodne knjižnice u 2023. godini.
vrijeme: 25.01.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

Govoreći o izradi novog modela otkupa knjiga ministrica je istaknula kako se njime nastoji potaknuti intenzivnija komunikaciju između knjižničara i nakladnika, knjižara i distributera s ciljem osiguravanja dostupnosti najkvalitetnijih i kulturno relevantnih knjiga u svim knjižnicama u Hrvatskoj. „Cilj je vrijedne knjige učiniti dostupnima, odnosno što kvalitetnije usmjeriti odabir naslova samim potrebama knjižnica i čitatelja kao krajnjih korisnika koji su u središtu ove mjere“ istaknula je ministrica te dodala kako se također nastoji povećati uloga knjižnica kao javnih ustanova i njihovih knjižničara u procesu planiranja. Naglasila je kako je novi model razrađen tako da se upravo njima omogući još samostalniji i aktivniji pristup u kreiranju dugoročne politike nabave knjižne građe što će doprinijeti razvoju i struke i djelatnosti.
 
Podsjetila je i kako je Ministarstvo kulture i medija u 2023. godini za potrebe knjige osiguralo više 8,6 milijuna eura što predstavlja povećanje sredstava za nabavu knjiga za oko 2 %, sredstava za knjižničnu djelatnost za 3,3 % te povećanje sredstava za izdavanje knjiga koja najdirektnije idu nakladnicima za 15 %.
 
Naglasila je kako se prihodi nakladnicima neće smanjiti te da je Ministarstvo kulture i medija za otkup knjiga za narodne knjižnice u proračunu osiguralo više od 2 milijuna eura, što predstavlja povećanje za oko 300 tisuća eura u odnosu na ranije razdoblje. Istaknula je kako će time knjižnice dobiti veći iznos sredstava kojima će moći kupiti veći broj naslova, pri čemu se nakladnicima ne oduzima tržišni prostor.
 
O tijeku procesa uvođenja novog modela otkupa knjiga govorio je državni tajnik Krešimir Partl, novi model otkupa predstavila voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Mihaela Majcen Marinić, a izradu formulara - prijavnica za nakladnike i knjižnice te obrasce za praćenje, načelnik Sektora za financiranje Krešimir Račić. Na sastanku s knjižničarima i nakladnicima sudjelovali su i ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković, načelnica Sektora za knjižničnu i muzejsku djelatnost Jelena Glavić Perčin te viša savjetnica u Službi za knjižničnu djelatnost Ivona Despot.
 
Sudionici rasprave načelno su podržali novi model otkupa te su u svojim pitanjima i komentarima iznosili prijedloge oko preciznijeg definiranja svih postupaka i procedura. Dogovoreno je kako će se dijalog nastaviti do objave novog javnog poziva.
 
Galerija fotografija>>>