Preskočite na glavni sadržaj

Održan okrugli stol o problematici SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor

U  organizaciji Ministarstva kulture i medija, 28. rujna održana je rasprava o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javne participacije s kojima se suočava medijski sektor.
vrijeme: 28.09.2021. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja (SLAPP tužbe) su postupci pokrenuti od strane moćnih pojedinaca u društvu usmjerenih zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu u pitanjima od javnog interesa koja su protivna interesima tužitelja. Posljedice u vidu samocenzure i nedostatka javne rasprave o pitanjima od javnog interesa imaju ozbiljan utjecaj na demokraciju.
 
Glavne teme okruglog stola koji je okupio sudionike iz medijskog sektora, pravosudnih tijela i akademske zajednice stoga su bile oblikovanje politike suzbijanja SLAPP tužbi i unapređenje položaja novinara suočenih s takvim tužbama.
 
Istaknuvši važnost neovisnih medija i profesionalnog novinarstva u današnjim okolnostima i dostupnosti raznih sadržaja iz različitih izvora informiranja, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je dodala kako se pritisak na medije pojačava, a javnost se teško snalazi u tolikom opsegu različitih informacija. Ministrica je kao glavne korake u oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi istaknula ujednačavanje sudske prakse, profesionalno novinarstvo i posvećenost jačanju slobode medija, mehanizme koregulacije i samoregulacije unutar profesija te dijalog i edukaciju sudionika iz medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice.
 
Podsjetila je kako je dovršena rasprava o Zakonu o elektroničkim medijima te se očekuje glasovanje u Hrvatskom saboru i najavila početak rada na Zakonu o medijima za koji će ovaj dijalog biti važni dio kako bi se unaprijedio zakonski okvir.
 
Uz ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek, panelisti na okruglome stolu bili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, sudac Vrhovnoga suda RH Željko Pajalić, sutkinja Vrhovnoga suda RH Goranka Barać-Ručević (u ime Pravosudne akademije), profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Lisičar te Romana Matanovac Vučković, odvjetnica te članica Stručne skupine EK za SLAPP tužbe Vesna Alaburić, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, predstavnica Hrvatskog novinarskog društva Suzana Lepan Štefančić, glavni urednik Globusa Zdravko Milinović, urednica u informativnom programu Nove TV Ivana Ivančić,  izvršni urednik 24sata Ivan Buča te ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Ministarstva kulture i medija Jasna Vaniček-Fila.
 
Kako bi se potaknula razmjena stručnih znanja i iskustava u suzbijanju SLAPP tužbi, ali i uspostavile inicijative radi unaprjeđenja položaja novinara suočenih s SLAPP tužbama, Ministarstvo kulture i medija osnovalo je Stručnu radnu skupinu radi oblikovanja politike suzbijanja SLAPP tužbi, a današnji okrugli stol je dio tih aktivnosti. Zaštita novinara i civilnih organizacija od SLAPP tužbi dio je ojačane politike Europske unije kojom se podupire neovisnost medija, istaknute u Akcijskom planu za europsku demokraciju.

Galerija fotografija>>>