Preskočite na glavni sadržaj

'Od novog europskog Bauhausa do nove europske renesanse' – o europskoj kulturnoj baštini u Veneciji

Skup pod nazivom „Od novog europskog Bauhausa do nove europske renesanse”, održan od 21. do 24. rujna 2021. u Veneciji u organizaciji Europa Nostre,  okupio je relevantne međunarodne stručnjake u kulturi i kulturnoj baštini, u nizu rasprava o održivom ekosustavu baštine u Europi. Video-pozivom na skupu o europskoj kulturnoj baštini 2021. sudjelovala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.
vrijeme: 21.09.2021. - 24.09.2021.
mjesto: Venecija
url: https://www.europanostra.org/european-heritage-summit/
Skup predstavlja doprinos Europa Nostre Konferenciji o budućnosti Europe – velikom paneuropskom demokratskom projektu i novom javnom forumu za otvorenu, uključivu i transparentnu raspravu s građanima EU o nizu prioriteta i izazova.
Ministrica Obuljen Koržinek izrazila je  uvjerenje da je Novi Europski Bauhaus stavljanje naglaska na lokalne zajednice i lokalnu razinu,  prihvaćanjem participativnog upravljanja i davanjem glasa građanima te podizanjem svijesti o prepletanju kulture i obrazovanja.
„Kada razmišljamo o budućnosti Europe i svijeta moramo istaknuti važnost kulture i baštine jer one odražavaju naše vrijednosti, povijest i civilizaciju, jer su temelj svega što radimo, ali su i vitalne za gospodarstvo, zapošljavanje i okoliš“, istaknula je ministrica.
„Sudjelovati u kulturi i čuvati baštinu znači stvarati, inovirati, surađivati i komunicirati. Nastavimo s razmjenom iskustava i razmjenom dobrih praksi, izgradnjom kapaciteta i prijenosom znanja, jer je interdisciplinarna suradnja preduvjet za postizanje našeg punog potencijala i doprinos svakom aspektu naše zajedničke dobrobiti“, zaključila je ministrica.
Među ostalima, na skupu su govorili i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju te supredsjedavajuća izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas te slovenski ministar kulture i vršitelj dužnosti predsjedavajućeg Vijeća ministara EU Vasko Simoniti. Opširnije
Snimke događanja