Preskočite na glavni sadržaj

Obzor Europa: informativni dani o novim mogućnostima i za kulturne i kreativne sektore

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i Agencija za mobilnost i programe Europske unije organiziraju od 10. do 19. lipnja 2024. ciklus kratkih webinara na kojima će biti predstavljeni novi natječaji za misije EU-a programa Obzor Europa u 2024., primjeri dobre prakse te različite mogućnosti potpore prijaviteljima. Izdvajamo webinar o novim natječajima za Novi europski Bauhaus te webinar vezan uz poziv Oblak za suradnju u području europske kulturne baštine (ECCCH). 
vrijeme: 14.06.2024. - 19.06.2024.
url: https://deskkultura.hr/

Misije EU-a novi su pristup istraživanju i inovacijama koji je uspostavljen programom Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor Europa. Imaju za cilj putem istraživačkih i inovacijskih aktivnosti te suradnjom različitih disciplina i sektora donijeti rješenja za neke od važnih društvenih izazova do 2030., kao i doprinijeti ključnim sektorskim politikama EU-a.


 
  • NOVI EUROPSKI BAUHAUS | 19. lipnja (srijeda)

Europska komisija usvojila je 17.4.2024. izmjene radnih programa Obzora Europa, čime su u radni program za misije EU-a za 2024. dodani novi pozivi koji se odnose i na Novi europski Bauhaus.
Za poziv pod nazivom Transformacija susjedstva, čineći ih lijepim, održivim i inkluzivnim (HORIZON-MISS-2024-NEB-01) koji je otvoren u okviru programa Unije Obzor Europa izdvojeno je čak 20 milijuna EUR, a pokriva tri teme: Iskorištavanje potencijala sekundarnih bioloških proizvoda, Novi modeli upravljanja za zajedničko projektiranje i suizgradnju javnih prostora u četvrtima od strane zajednica i Postavljanje središta Novog europskog Bauhausa za rezultate i utjecaj. Poziv je otvoren do 19. rujna 2024.

U okviru ciklusa kratkih webinara koje su najavili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i Agencija za mobilnost i programa europske unije, u srijedu 19. lipnja od 10:00 - 12:00 sati održat će se webinar o novim natječajima za Novi europski Bauhaus.
Program događanja provjerite ovdje, a prijave za sudjelovanje su obavezne te ih je moguće izvršiti putem ovog linka. Po prijavi, sudionici će dobiti poveznicu za sudjelovanje na događaju (Zoom).
 
  • OBLAK ZA SURADNJU U PODRUČJU EUROPSKE KULTURNE BAŠTINE (ECCCH) | 14. lipnja (petak)

U okviru programa Obzor Europa otvoren je i poziv za Oblak za suradnju u području europske kulturne baštine (A European Collaborative Cloud for Cultural Heritage 2024.) te tim povodom Europska komisija organizira webinar koji će se održati u online formatu 14. lipnja 2024. od 10:00 do 12:00 sati.
Cilj webinara je predstavljanje novog poziva HORIZON-CL2-2024-HERITAGE-ECCCH-01 potencijalnim prijaviteljima iz kulturnog, kreativnog i tehnološkog sektora koji se otvara 18. lipnja i bit će otvoren do 22. siječnja 2025.

Poziv uključuje pet različitih tema u području razvoja i implementacije alata i metoda za digitalnu platformu Oblaka:
  • razvoj i implementacija alata i metoda za digitalizaciju i analizu dinamičkih objekata, procesa i praksi (combined data)
  • razvoj i implementacija alata i metoda za dokumentiranje, međusobno povezivanje i organiziranje podataka
  • razvoj i implementacija alata i metoda za obogaćivanje podataka (metadata)
  • razvoj i implementacija alata i metoda za visoku kvalitetu interakcije s posjetiteljima i objektima kulturne baštine (stvaranje interaktivnog sadržaja, VR tehnologija i multimedija…)
  • razvoj i implementacija alata i metoda na temelju tehnologije digitalnih blizanaca (objekti kulturne baštine), pohranjenih u Oblaku, a koji su namijenjeni za proučavanje, konzervaciju i obnovu objekata u području kulturne baštine
 
Osim predstavljanja tema natječaja, sudionici će imati priliku saznati sve relevantne informacije o pozivu te postavljati pitanja Europskoj komisiji.

Pitanja Europskoj komisiji možete postaviti neposredno prije događanja putem aplikacije Sli.do

Izvor 1Izvor 2
 
Obzor Europa