Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljeni 'Otello' otvara opernu sezonu u riječkom 'Zajcu'

Novu opernu sezonu u HNK Ivana pl. Zajca otvorit će obnova iznimno uspješnog i hvaljenog  Verdijeva 'Otella' u srijedu, 5. listopada 2022., s početkom u 19 sati.
vrijeme: 05.10.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Ova se opera, u režiji Marina Blaževića i koreografiji Selme Banich te pod ravnanjem grčkog dirigenta Myrona Michailidisa, nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju opernu predstavu u sezonama 2014/15. i 2015./16., obnavlja povodom skorašnjeg gostovanja u Grčkoj. Naime, nakon izvedbe u Rijeci, jedine u ovoj sezoni, „Otello“ putuje na Kretu gdje će 19. i 21. listopada biti izveden na pozornici novootvorenog Kulturnog i konferencijskog centra u Heraklionu. Nakon Savonlinne i Ljubljane, bit će to još jedno veliko međunarodno gostovanje riječke Opere u ovoj sezoni.
Opera u četiri čina za koju je libreto napisao Arrigo Boito prema tragediji „Othello” Williama Shakespearea u riječkoj inscenaciji postaje vizualno atraktivan spektakl, uzbudljiva poezija svjetla i sjene, pokreta i glume. Predstava je oduševila i publiku i kritiku te bila popraćena ovacijama i ocjenama kritike poput: sjajno, čudesno, uzbudljivo, strasno, vrhunski... za svjetske pozornice... pravo scensko čudo stvoreno dizajnom svjetla, intenzivna i spektakularna predstava inovativne režije.
U solističkim ulogama su gost iz Grčke, Dimitris Paksoglou po prvi put kao Otello, Anamarija Knego kao Dezdemona, koja je ovom ulogom, „dočaravši svu ljubav, bol i nemoć žene koja je nevina i satkana od ljubavi“, već snažno osvojila publiku, Daniil Alekseenko prvi put na riječkoj pozornici  u ulozi Jaga, Michaela Selinger kao Emilia, Bože Jurić Pešić kao Cassio, Marko Fortunato u ulozi Roderiga, Slavko Sekulić u ulozi Lodovica te Davor Nekjak kao Montano. U predstavi sudjeluju Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar.
Oblikovatelji svjetla i scene su Dalibor Fugošić i Alan Vukelić, a kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić.
Opširnije