Preskočite na glavni sadržaj

Obnovljen i uređen oltarni prostor na Kamenitim vratima

Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto ali i spomenička zanimljivost, u ožujku 2021. investitor - Grad Zagreb pristupio je redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.
U tom razdoblju, kako u svom izvješću piše Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, prije sanacije kovane željezne ograde te popravka oštećenih dijelova zida izvršena su konzervatorska istraživanja te se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde te je učinjena profilacija na zidovima niše. Prilikom radova zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja te su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.

Kamenita vrata sa svojom oltarnom nišom i kapelicom od nemjerljivog su značaja za grad Zagreb kao jedan od njegovih simbola, spomenik vrijedne kulturno-povijesne baštine i neprocjenjivo kulturno dobro. Opširnije


(zg-nadbiskupija.hr)