Preskočite na glavni sadržaj

Obnova zgrade Muzeja grada Karlovca - novi stalni postav

U Muzeju grada Karlovca, koji je od siječnja u konstrukcijskoj obnovi vrijednoj 1.450.000 eura, cilj je, kako je u utorak novinarima rekla njegova ravnateljica Hrvojka Božić, imati stalni postav koji je suvremen i koji na atraktivan način predstavlja karlovačku povijest.  
vrijeme: 07.02.2023. -
mjesto: Karlovac

U vezi s konstrukcijskom obnovom zgrade Muzeja grada Karlovca, što se financira iz Fonda solidarnosti, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša Ana Hranilović Trubić izjavila je da se sada uklanja zemlja oko temelja kako bi se on dobetonirao. 
"Radovi su počeli u siječnju. Uklanja se zemlja oko temelja da se dobetonira. Nakon toga će se zamijeniti krovište i izliti armirano-betonska ploča na tavanu, izvest će se nova i mrežicom ojačana fasada, provest će se sanacija dimnjaka, pukotina i stupovi atrija", rekla je novinarima u utorak  Ana Hranilović Trubić.
Ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić podsjetila je da Muzej grada Karlovca djeluje na tri lokacije – Galeriji "Vjekoslav Karas", Muzeju Domovinskog rata na Turnju i Starom gradu Dubovcu, a uredi su preseljeni u zgradu pošte.
"Izrađujemo preliminarnu muzeološku koncepciju u suradnji s vanjskom suradnicom Žarkom Vujić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Koncepcija će odrediti osnovne smjernice budućega stalnog postava, uradit ćemo i njega, a cilj nam je da bude suvremen i da na atraktivan način predstavlja karlovačku povijest i da predstavlja sredstvo komunikacije s Karlovčanima i turistima te da bude nova točka kulturnog turizma u Zvijezdi", rekla je Hrvojka Božić.
Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić podsjetio je da je glavna zgrada Muzeja grada Karlovca u gradskoj jezgri u kojoj se upravo izvodi rekonstrukcija vodovodne i odvodne mreže te da je Grad prijavio pet objekata za financiranje konstrukcijske obnove iz Fonda solidarnosti – matičnu zgradu Muzeja grada Karlovca, zgradu KAMOD-a, kuću Stjepana Mihalića na Gazi, malu zgradu gradske uprave i Hrvatski dom.
"Došli smo na red za financiranje nakon Petrinje, Siska, Gline i Zagreba, ali kratke rokove ćemo, vjerujem, poštovati. Digli smo Zvijezdu u zrak ne bismo li je spustili i ne bismo li bili ponosni na ono što ćemo u budućnosti imati. Očekujem da će javna ulaganja potaknuti privatne vlasnike da naprave pedalj-dva naprijed", poručio je Mandić.
Konstrukcijska obnova zgrade Muzeja grada Karlovca trebala bi biti završena krajem lipnja. (Hina)