Preskočite na glavni sadržaj

Obnova stradalih spomenika sakralne baštine Sisačke biskupije

3. ožujka 2023. - Sa sisačkim biskupom Vladom Košićem, pročelnicom Konzervatorskog odjela u Sisku Ivanom Miletić Čakširan i glavnom tajnicom Ministarstva Maricom Mikec, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je danas tek nekoliko spomenika sakralne baštine Sisačke biskupije koji se obnavljaju sredstvima Fonda Solidarnosti EU i sredstvima Ministarstva kulture i medija.
vrijeme: 03.03.2023. -
mjesto: Sisak
url: https://min-kulture.gov.hr/
Na katedrali Uzvišenja sv. Križa koja je pretrpjela teška oštećenja u potresu, provedene su mjere zaštite, uklonjeni teško oštećeni svodovi te razgrađen zvonik. U postupku istražnih radova za potrebe utvrđivanja stanja i konstruktivne sanacije temelja provedena su zaštitna arheološka istraživanja koja su otkrila iznimno dobro očuvanu rimsku prometnicu i ostatke ranije crkve iz 14. st. U tijeku je provedba obnove konstrukcije.

Crkva sv. Marije Magdalene u Selima pretrpjela je vrlo teška oštećenja tijekom serije potresa 2020. i 2021. godine, nakon čega je privremeno stabilizirana sredstvima Ministarstva. U postupku obnove provodi se ojačanje zidane kupole, prezidavanje i konstruktivna sanacija oštećenja nestabilnih dijelova zabatnog završetka glavnog pročelja, prezidavanje nestabilnih dijelova oštećenih zvonika kao i njihova konstruktivna sanacija i drugo, a projekt uključuje povrat izvorne štukaturne dekoracije.

Pretrpjevši razorna oštećenja, župna crkva sv. Nikole i sv. Vida u Žažini također je sanirana mjerama zaštite sredstvima Ministarstva koja su uključivala raščišćavanje ruševine, pohranu sve pokretne građe, zaštitu svetišta i uklanjanje nestabilnih dijelova. S obzirom na visok stupanj njenih oštećenja, rekonstruira se metodom faksimilne obnove. Sanira se i postojeće krovište svetišta i sakristije, novo krovište iznad glavnog broda, saniraju se lukovi i svodovi svetišta, izvode se druga potrebna ojačanja izvedbom novih dijelova u kompatibilnim materijalima.

Galerija fotografija