Preskočite na glavni sadržaj

Obnova Brownfield područja

Obnova Brownfield područja
Organizacija Terminal 3 u okviru programa razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe predstavlja projekt 'Brownfield redevelopment kroz suvremenu umjetničku praksu'.
Većina gradova svijeta suočava se sa znatnim brojem zapuštenih površina koje narušavaju njihovu atraktivnost, a nerijetko predstavljaju i ugrozu za stanovništvo. Takvi lokaliteti nazivaju se brownfield, a posljedica su prostornih politika 20. st.
Brownfield područja imaju potencijal da regeneracijom postanu nosioci identiteta gradova, simboli i generatori socijalnih inovacija, no njihova obnova zahtjeva cjelovitu kooperaciju svih relevantnih aktera i sektora, a samu obnovu otežavaju mogući tehničko-tehnološki rizici.
 
U ovom audiovizualnom projektu, kao primjer brownfielda, uzima se područje nekadašnje tvornice ferolegura “Dalmacija” u Dugom Ratu, mjestu 20-ak km udaljenom od Splita.
 
Poveznica/e na audiovizualna djela koja su nastala u okviru programa:

Brownfield obnova Tvornica "Dalmacija" u Dugom Ratu 
https://vimeo.com/702610947
 
Brownfield obnova - socijalna inovacija i izgradnja kapaciteta
https://vimeo.com/702611346

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH putem Javnog poziva za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe.



Objava: 28.4.2022.