Preskočite na glavni sadržaj

Obnavlja se više od pet stoljeća star dio Tvrđave sv. Mihovila

Krajem studenoga 2021. započeli su radovi sanacije na 'špirunu' – utvrđenom položaju na Tvrđavi sv. Mihovila, neposredno uz dvostruki bedem.
vrijeme: 26.11.2021. -
mjesto: Šibenik
url: https://www.tvrdjava-kulture.hr/

U fortifikacijskoj arhitekturi, špirun (od tal. sperone – izbočenje, kljun) često označava  manji obrambeni položaj koji strši van dužeg pravca bedema. Onaj na Tvrđavi sv. Mihovila posebno je značajan – radi se o najranijoj strukturi tvrđave koja je pouzdano korištena za vatreno oružje, što dokazuju karakteristični dvostruki otvori za ručne topove. Špirun je izgrađen u posljednjim desetljećima 15. stoljeća kako bi branio sjeverni zid dvostrukog bedema, tada posljednju liniju obrane Šibenika. 

Radovi uključuju razgradnju i ponovno zidanje nestabilnih dijelova bedema, pri čemu će se rekonstrukcija dvostrukih otvora obavljati izvornim kamenom, kao i statičko učvršćenje bedema, injektiranje i ispunjavanje sljubnica novim vapnenim mortom, te odvoz viška zemljanog nasipa. Sanacija špiruna odviti će se pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku, a trebala bi biti završena do 15. travnja 2022. godine.

Radove vrijedne 488.687,50 kuna izvodi splitska tvrtka Neir d.o.o., a financira ih Tvrđava kulture Šibenik te Ministarstvo kulture i medija RH u okviru Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, s iznosom od 180 tisuća kuna.
Opširnije


Foto: www.tvrdjava-kulture.hr