Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeno VoC izvješće: Kulturni i kreativni sektori pokreću zelenu tranziciju i suočavaju se s energetskom krizom

U novom izvješću 'Kulturni i kreativni sektori i industrije pokreću zelenu tranziciju i suočavaju se s energetskom krizom', koje je objavljeno u okviru strukturnog dijaloga Europske komisije i kulturnog sektora – Voices of culture, kulturni stručnjaci analizirali su načine i prilike za ubrzavanje zelene tranzicije i rješavanje energetske krize u i kroz kulturne i kreativne sektore i industrije.
vrijeme: 12.10.2023. -
url: https://deskkultura.hr/

Međusobno povezani utjecaji klimatskih promjena na sve aspekte života na planetu uzrokuju štetu koja postaje nepovratna. Više od 30 autora povezanih s kulturnim udrugama, nevladinim i drugim organizacijama radilo je na izvješću „Kulturni i kreativni sektori i industrije pokreću zelenu tranziciju i suočavaju se s energetskom krizom“ i smatraju da kultura ima snagu, potencijal i kapacitet biti pokretač promjena prema zelenoj tranziciji te pokazuje da kultura i kreativnost nude izvor inovacija za ublažavanje klimatskih promjena.

Europski zeleni plan naglašava važnost kulturnog sektora u provedbi specifičnih i sustavnih napora prema ugljičnoj neutralnosti i otpornosti na klimu diljem Europe do 2050. Kultura je katalizator i pokretač napretka. Financijski zdrav kulturni sektor mogao bi postati vektor u Europi za stvaranje zelene vizije koja bi mogla postaviti temelje za ozdravljenje planeta. Europa ima priliku staviti kulturu i kreativne industrije u središte svoje konkurentnosti i svog vodstva u pravednoj tranziciji i transformaciji prema održivosti.

U izvješću se iznose dvije dimenzije uključenosti kulture i kreativnih sektora i industrija (CCSI) u zelenu tranziciju:
  • kulturni sektor sam mora modificirati načine na koje se kultura proizvodi, budući da su kulturne aktivnosti i kreativne industrije među energetski najintenzivnijim industrijama;
  • kulturni sektor, ako se adekvatno i dosljedno podržava, može angažirati i nadahnuti ljude da zamisle i zajednički kreiraju održivu i pravednu budućnost s niskim udjelom ugljika.
 
Ovo izvješće donosi i preporuke Europskoj komisiji za uvođenje novih institucionalnih oblika potpora i struktura financiranja koji bi osnažili kulturne i kreativne sektore i industrije te im na taj način omogućiti da rade ono što znaju najbolje. Kulturni i kreativni sektori i industrije trebaju hrabro i kompetentno financiranje i političko osposobljavanje kako bi mogli ponuditi hrabre kulturne intervencije koje su potrebne složenoj, višedimenzionalnoj strategiji poput Europskog zelenog plana.
Izvješće je namijenjeno praktičarima u kulturi na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i kreatorima politika, pružajući korisne alate i preporuke za njihov rad.
 
*Report "Culture and Creative Sectors and Industries driving Green Transition and facing the Energy Crisis"
 
Voices of culture financira Europska komisija, a provodi Goethe-Institut. Njegov je glavni cilj osigurati kanal za glasove iz kulturnog sektora koji će se čuti na razini EU-a i država članica, ojačati kapacitete zagovaranja kulturnog sektora u političkim raspravama, istovremeno potičući sektor i Komisiju na bližu suradnju.