Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeno izvješće – Ususret zajedničkoj kulturi arhitekture

Objavljeno je novo izvješće koje daje preporuke za osiguravanje visokokvalitetne arhitekture i izgrađenog okoliša, a koje je nastalo iz plana rada EU-a za kulturu za razdoblje 2019. – 2022.
vrijeme: 08.10.2021. -
url: http://deskkultura.hr/

Izvješće Ususret zajedničkoj kulturi arhitekture rezultat je rada stručne skupine država članice koja predlaže ključne kriterije za procjenu kvalitete prostora i daje političke preporuke za stvaranje zajedničke kulture arhitekture. Ovo izvješće objedinjuje prevladavajuće trendove i najbolje prakse u upravljanju suvremenim prostornim projektiranjem, dajući preporuke na više razina osiguravajući visoku kvalitetu u arhitekturi i izgrađenom okruženju za sve.
 
„Studije slučaja i preporuke koje su istaknute u ovom izvješću pokazuju da visokokvalitetni dizajn i dobro promišljene intervencije mogu održati život i autentičnost kulturnih dobara te spriječiti štetan gubitak njihovog kulturnog značaja.“
 
Ovo je jedan od glavnih zaključaka izvješća predstavljenog na završnoj konferenciji stručne skupine Otvorene metode koordinacije (OMC) održanoj u Grazu 6. listopada 2021. godine. Izvješće se temelji na zbirci studija slučaja prikupljenih s više upravljačkih razina diljem Europe koje je obradilo 39 stručnjaka iz koordinacijske OMC) grupe u periodu između 2020. i 2021. godine.
 
Rad koordinacijske (OMC) grupe na temu „Visokokvalitetna arhitektura i izgrađeno okruženje za sve“ uspostavljen je u okviru prioriteta „Kohezija i dobrobit“ Vijeća Europske unije za radni plan za kulturu 2019.-2022. Članove koordinacijske (OMC) grupe nominirale su 23 države članice EU -a, plus Norveška i Švicarska, a Europska komisija koordinirala je proces.
 
Oslanjajući se na sustav kvalitete Davos Baukultur koji je objavljen u svibnju 2021., cilj izvješća je pokazati da kriteriji za kvalitetan životni prostor i dizajn ne bi trebali biti samo funkcionalni, ekološki ili ekonomski, već bi trebali ispunjavati i društvene, kulturne i psihološke potrebe, te doprinositi općem osjećaju pripadnosti. Izvješće daje konkretne definicije visokokvalitetne arhitekture i izgrađenog okoliša te definiciju tih pojmova navodeći ključne kriterije za njihovu procjenu.
 
Izvješće je usko povezano s vrijednostima Novog europskog Bauhausa a u većoj mjeri i s Europskim zelenim planom. Doista, ovo izvješće brani pristup životnoj sredini koji je usmjeren na kulturu. Iz tog razloga, Novi europski Bauhaus imat će značajnu ulogu u provedbi načela kvalitete iznesenih u ovom izvješću.
 
Izvješće daje preporuke koje ciljaju na različite razine, poput politika EU-a, nacionalnih okvira i lokalnih razina, kao i dionika iz privatnog sektora i profesionalnog područja. Jedna od preporuka je da bi kvalitetna arhitektura i prostorni dizajn trebali postati dio multidisciplinarnog odgovora na društvene i političke zahtjeve. Također, naglašava se da bi relevantni programi financiranja EU -a (posebno fondovi kohezijske politike), kao i regionalni i lokalni planovi ulaganja u području graditeljstva i urbanog planiranja trebali integrirati kriterije kvalitete Davosa.
 
Podizanje svijesti od najranije dobi, izgradnja kapaciteta i zajedničko stvaranje se snažno preporučuju za stvaranje zajedničke kulture (kvalitetne) arhitekture u Europi.
 
(Izvor.)