Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeno izvješće o provedbi programa EU Kreativna Europa u 2020. godini

Objavljeno izvješće o provedbi programa EU Kreativna Europa u 2020. godini
Pandemija COVID-19 imala je značajan utjecaj na kulturni, društveni i gospodarski život Europske unije 2020. Ovo izvješće razmatra kako je, u ovom izvanrednom kontekstu, Kreativna Europa 2020. godine osigurala pomoć europskom kulturnom i kreativnom ekosustavu da nastavi s radom.
vrijeme: 24.09.2021. -
url: https://www.facebook.com/CEDKulturaCroatia

U prvom poglavlju Izvješća ističu se ključne političke inicijative poduzete 2020. godine, uz podršku programa Kreativna Europa, kao odgovor na krizu izazvanu COVID-19 pandemijom. U 2020. godini postignut je politički dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije o Uredbi Europske komisije 2018. godine za novi program Kreativna Europa 2021-2027.

Kroz sedam poglavlja Komisija pruža pregled mjera potpore sektoru, kroz tri podprograma – Kultura, MEDIA i međusektorski program; inicijative pokrenute s ciljem razmjene dobrih praksi i mogućnosti komunikacije kulturnih dionika. Uz projekte koji su predstavljeni u ovom izdanju, Komisija je posebno izdvojila provedbu inicijative jamstvenog fonda za kulturni i kreativni sektor te inicijative Glazba pokreće Europu  i Creatives Unite platformu, internetsku platformu kao odgovor na pandemiju i hitnu potrebu da se na jednom mjestu prikupe relevantne inicijative i informacije vezane uz kulturne i kreativne sektore u Europskoj uniji u EU -u kao odgovor na krizu izazvanu COVID –om.

Na horizontalnoj razini Komisija je pokrenula inicijativu Novog europskog Bauhausa kao odgovor Europskom zelenom planu. U sektorskim politikama usvojen je medijski i audiovizualni akcijski plan za jačanje europskih medija i pomoć u održavanju europske kreativne i tehnološke autonomije u digitalnom desetljeću.