Preskočite na glavni sadržaj

Objavljeni rezultati Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu Grada Zagreba

Grad Zagreb objavio je rezultate Javnog poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2024. godinu, kroz koje se financiraju programi nezavisnih organizacija, umjetnika te ustanova kojima grad nije osnivač. 
vrijeme: 01.02.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zagreb.hr/

Ove je godine dodijeljeno gotovo dvostruko više sredstava nego prošle, ukupno 8,3 milijuna eura naspram prošlogodišnjih 4,3 milijuna, te je povećan broj financiranih programa i broj organizacija. U 2024. odobrena su 1.384 programa naspram 1.163 programa u 2023. godini.
 
Objavljeni rezultati obuhvaćaju 8 kulturnih djelatnosti i područja: muzejska djelatnost, knjižnična i nakladnička djelatnost te književni programi, audiovizualna/filmska djelatnost, dramska/kazališna i plesna umjetnost, glazbena umjetnost, vizualna/likovna umjetnost, interdisciplinarne i nove umjetničke i kulturne prakse, te kulturno-umjetnički amaterizam. 
 
Osim za programe nezavisnih ustanova, u proračunu za ovu godinu Grad Zagreb je osigurao oko 65% više sredstava za programe gradskih ustanova. 
 
Podržani su programi različitih vrsta i žanrova, filmski, glazbeni, kazališni, plesni, književni i drugi festivali, kao i nezavisna kazališta, galerije, klubovi i kulturni centri. Sredstva se ulažu i u kazališnu i plesnu produkciju, proizvodnju dokumentarnog i kratkog filma, izdavanje knjiga i časopisa. Podržani su i glazbeni ansambli i koncertne sezone, rad zborova i kulturno-umjetničkih društava, produkcija novih radova vizualnih i interdisciplinarnih umjetnika, inkluzivni i društveno angažirani i brojni drugi programi. Detaljne informacije dostupne su na poveznici ovdje.
 
Objavljeni rezultati Javnog poziva, kao i značajno povećanje sredstava za programe gradskih ustanova, početak su provedbe mjera i aktivnosti gradske kulturne strategije, Programa razvoja kulture 2024. - 2030., koji je donesen prije nešto više od mjesec dana.