Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena zbirka pjesama Ante Šarca 'Ogrlica od sjene'

Novu zbirku pjesama književnika Ante Šarca 'Ogrlica od sjena' objavio je zagrebački nakladnik Studio Moderna, ocijenivši da poetski govor ove zbirke potvrđuje kako je Šarac na temelju hrvatske pjesničke tradicije izgradio vlastiti stil pjevanja.
vrijeme: 27.05.2022. -

Nakladnik napominje da pjesnik ne pokazuje samo silnu plodotvornost, nego i izgrađen, uvjerljiv misaoni sustav svjetonazorno utemeljen na kršćanstvu. U jednostavnim i svakodnevnim predmetima, stanjima i zbivanjima pjesnik osjeća ritam i bilo života i uzdiže ga sve do transcedentnosti, dodaje se.
 
Zbirka pjesama "Ogrlica od sjene" (82 str.) sastavljena je od dva poetska ciklusa.
 
Prvi ciklus pjesama "Ogrlica od sjena" sastavljen je od 43 pjesme, a počinje pjesmom "Kano trave vlat", koja, napominje nakladnik, govori o čovjeku i njegovoj egzistenciji, a završava pjesmom utjelovljenoj Riječi - "Jedini pjesnik". U rasponu između prve i završne pjesme nižu se različiti motivi, koji imaginacijom govora otvaraju čovjekove dubine, oslikavajući život od čovjekova raspeća do vječnosti.
 
Drugi ciklus pjesama "Pupoljci jesenji" sklopljen je od 23 pjesme i svojevrsni je kronološki niz pjevanja koji motivski prate godišnja doba kao cikluse ljudskoga života. U ovom ciklusu pjesme odijevaju ruho krajolika, ponekad i zanimljivih situacija, a način pjevanja i poetski govor ostaje sličan onom iz prvoga ciklusa, što je i svojevrsna poveznica cjelokupne zbirke, piše nakladnik.
 
Ante Šarac je rođen 1941. u Mandinu Selu na Duvanjskom polju (BiH). Objavio je više knjiga pjesama i proze, među kojima i knjige "Na Riječ oslonjen" i "Uzgajivača obmana".
 
Izvor: Hina