Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena strategija 'Održiva turistička vrijednost kroz digitalizaciju arheološke baštine'

Tijekom 2021. godine u okviru projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Danube's Archaeological eLandscapes) razvijena je strategija Održiva turistička vrijednost kroz digitalizaciju arheološke baštine / Digitalni pristupi promociji arheoloških krajolika u dunavskoj regiji.
Glavni cilj projekta Virtualni arheološki krajolici Podunavlja (Virtual archaeological landscapes of the Danube region), koji se provodi i u sklopu Interreg programa transnacionalne suradnje V-B Dunav 2014-2020 te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj je povećanje vidljivosti kulturne baštine na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, a posebice arheoloških krajolika dunavske regije čineći ih privlačnijima za integraciju u turističku ponudu regije. Radi postizanja tog cilja tijekom cijelog projekta primjenjuju se nove tehnologije.

U okviru projekta strategiju su prihvatili partneri iz deset zemalja podunavske regije, pa tako i Arheološki muzej u Zagrebu. Strategija pristupa temi arheološke baštine s arheološkog, društvenog i tehnološkog stajališta. Primjenom SWOT analize, koje su provele radne skupine, definirani su glavni izazovi u sektoru koji su doveli do razvoja dvije glavne strateške jedinice. Prva se jedinica fokusira na radne procese od arheološkog otkrića do virtualne vizualizacije, a druga na potencijal arheološke baštine u digitalnom svijetu. Kako bi se podržala daljnja prilagodba i razvoj novih tehnologija u sektoru arheologije, zaključni dio strategije čini 12 preporuka za dionike baštine. Prihvaćeni su popisi prioriteta za provedbu preporuka na nacionalnoj razini za svaku zemlju sudionicu.

Strategija →