Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Ive Beljan Kovačić 'Književnost i historiografija'

Knjigu povjesničarke književnosti Ive Beljan Kovačić "Književnost i historiografija -Književnopovijesne studije" objavio je zagrebački nakladnik Hrvatska sveučilišna naklada. 
vrijeme: 20.07.2021. -
url: https://www.hsn.hr/

Nakladnik navodi da je deset studija objavljenih u knjizi najvećim dijelom posvećeno starijoj hrvatskoj književnosti u Bosni i Hercegovini i njezinoj prezentaciji u povijestima književnosti.

Knjiga "Književnost i historiografija" bavi se nedovoljno proučenim segmentom starije hrvatske književnosti nastalim na tlu današnje Bosne i Hercegovine", napominje nakladnik i dodaje kako se usredotočuje na plodne odnose te književne tradicije s historiografskim pismom te na njezin utjecaj na suvremene pripovjedače.

Ocjenjuje kako autorica, baveći se njezinom statusom u povijestima književnosti, predlaže nove načine njezina književnopovijesnog prezentiranja i vrednovanja, smještajući je u kontekst franjevačke književnosti Bosne Srebrene, te bosanskohercegovačke i hrvatske kulture.

Naglašava da Iva Beljan Kovačić ovaj segment hrvatske književnosti promatra kao dio šireg fenomena kulture franjevaca Bosne Srebrene, koja je u predmodernom razdoblju obuhvaćala i zagorsku Dalmaciju, Slavoniju, Srijem, Bačku, Banat i južnu Ugarsku.

Tekstove povezuje i interes za proučavanje odnosa historiografskog i književnoumjetničkog aspekta ove književne tradicije, podsjeća nakladnik.

Autorica se u prvom dijelu knjige bavi poetikom starije hrvatske (franjevačke) književnosti u Bosni i Hercegovini i njezinim odnosom prema historiografskom pismu, a zatim i utjecaju koji je ova književnost - samostanske kronike - imala na pripovjedače 20. i 21. stoljeća.

Drugi dio knjige istražuje kako je hrvatska književnost Bosne i Hercegovine prezentirana i vrednovana u hrvatskoj i bosanskohercegovačkoj znanosti o književnosti.

Povjesničarka književnosti Iva Beljan Kovačić rođena je 1979. u Tomislavgradu. Bavi se starijom hrvatskom književnošću, osobito hrvatskom književnošću u Bosni i Hercegovini, te odnosom između historiografije i književnosti.
Profesorica je na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Objavila je više knjiga, među kojima i knjige "Pripovijedanje povijesti", "Ljetopisi bosanskih franjevaca iz 18. stoljeća", "Na rubu književnosti" i "Rasprave o hrvatskim piscima u BiH". (Hina)