Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Davora Šalata 'Povećalo za poeziju'

Knjigu eseja i kritika književnoga kritičara, esejista i pjesnika Davora Šalata 'Povećalo za poeziju' objavila je u svojoj biblioteci Kratki rezovi Matica hrvatska.
vrijeme: 23.09.2021. -
url: https://www.matica.hr/

Riječ je, kako navodi nakladnik, o trodjelno strukturiranoj zbirci eseja o pjesnicima, zbirkama pjesama i teorijskim knjigama s književnokritičkim i književnoznanstvenim elementima.
 
Nakladnik naglašava kako se autor u knjizi na četristotinjak stranica bavi širinom i dubinom opusa pojedinih hrvatskih pjesnika i njihovih međusobnih odnosa, kao i teorijskim djelima o njima.
 
U knjizi su tekstovi u kojima se detaljno interpretiraju opusi ili pojedine pjesničke zbirke hrvatskih, kao i nekih španjolskih pjesnika i to od krugovaškoga naraštaja pedesetih godina prošloga stoljeća do danas - primjerice Goloba, Slamniga, Zidića, Vučićevića, Fišera, Rogića Nehajeva, Valenta, Štambuka, Rešickog, Bajsića, Andrijane Kos Lajtman, Neve Lukić, Jiméneza, Bergamína.
 
"Povećalo za poeziju" šesta je knjiga eseja i kritika autora koji sustavno prati suvremeno pjesničko stvaralaštvo i znalački reagira na interpretativne izazove što ih ono postavlja, napominje nakladnik.
 
Dodaje kako Šalat ispisuje dijagnozu suvremenih pjesničkih kretanja i impulsa na svim razinama pjesama i opusa kojima pripadaju - od fonetske do svjetonazorske i intertekstualne.
 
Izvor: Hina