Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga akademika Krešimira Nemeca 'Narativne strategije'

Knjigu akademika Krešimira Nemeca 'Narativne strategije', u kojoj se bavi problemima književnoga pripovijedanja, objavila je Matica hrvatska.
vrijeme: 10.05.2022. -
url: https://www.matica.hr/

Nakladnik napominje kako je Nemecov konceptualni okvir unutar kojega se kreće njegova inovativna, eruditska i lucidna naratološka studija o problemima književnog pripovijedanja, nastala prema analogiji sa šahom.
 
Na primjerima brojnih romana iz hrvatske i svjetske književnosti, od Tolstoja, Kafke i Nabokova do Šenoe, Tribusona i Štiksa, akademik Nemec, ističe nakladnik, opisuje kako su vrhunski pripovjedači u razvoj svojih sižea nastojali uvući čitatelje.
 
Zasebno poglavlje monografije posvećeno je tipologiji romanesknih početaka u kojoj se klasificiraju tipovi i podtipovi otvaranja romana, kao što su ab ovo, in medias res ili in ultimas res, naglašava nakladnik i dodaje kako središnji dio knjige čini podrobna raščlamba razvoja priče u kapitalnim djelima hrvatskih klasika: od Vjenceslava Novaka i Marije Jurić Zagorke preko Miroslava Krleže i Ranka Marinkovića do Ive Brešana i Milka Valenta.
 
Podsjeća kako Nemec opis književnih djela u osloncu na strukturnu analogiju sa šahovskom kombinatorikom zaključuje interpretacijom različitih vrsta završetaka romana.
 
Nakladnik ističe kako autor, razlikujući "zatvoreni kraj", "otvoreni kraj", "kraj kao novi početak" te niz drugih tipova "zatvaranja" romana, na velikom broju primjera pokazuje u koju naratološku kategoriju pripadaju znameniti romani kao što su "Čarobna gora", "Životinjska farma", "Uliks", "Kuga", "Travnička kronika", "Adio, kauboju" te mnoštvo drugih.
 
Ova jedinstvena i originalna knjiga, ocjenjuje nakladnik, rasvjetljava iz novog kuta problem književnoga pripovijedanja i pokazuje da su pisci svoje priče zapletali, razvijali i raspletali prema predlošcima koji su često nalikovali rješavanju šahovskih partija.
 
Knjiga "Narativne strategije" (319 sztr.) podijeljena je na tri cjeline - Otvaranje: kako započinju romani, Središnjica: zapleti, teme, poetička rješenja i Završnica: kako završavaju romani.
 
Akademik Krešimir Nemec rođen je 1953. u Županji. Doktorat znanosti stekao je 1985., a od 1979. do 2018. radio je kao profesor Novije hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 2018. do 2021. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Objavio je dvadesetak knjiga i više od 200 znanstvenih radova u zemlji i inozemstvu. Voditelj je uredništva Matičine edicije Stoljeća hrvatske književnosti.
 
Izvor: Hina