Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen roman Dine Milinovića 'Orfelin'

Roman hrvatskoga književnika Dine Milinovića 'Orfelin - Roman iz tamnice' objavila je Hrvatska sveučilišna naklada (HSN) iz Zagreba.
vrijeme: 11.07.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hsn.hr/

Roman "Orfelin" (221 str.) povijesni je roman bez čvrstih okvira vremena i prostora, koji se iz špijunskoga zapleta promeće u fantastičnu priču, na granici horora, ističe nakladnik.
 
No, dodaje, u konačnici, tragična sudbina glavnog protagonista zapravo je potraga za djetinjstvom, za pripadanjem, za vrijednostima koje su nestale iz njegova života onoga trenutka kada je izgubio obitelj i ostao sam, siroče, Orfelin.
 
Autor priču romana gradi na dolasku mladoga časnika, koji je netom završio vojnu akademiju u dalekoj prijestolnici, u neimenovani gradić na rubu Carstva. Zadaća mu je pratiti zbivanja na uvijek nemirnoj granici. Ambicije mladića su iznevjerene kada ustanovi da se u malome priobalnom gradu ne događa ništa i da njegovi snovi o slavi neće biti ostvareni.
 
Stvari, kako navodi nakladnik, međutim, nikad nisu kakvima se čine, kako će mladi časnik – koga znamo samo pod imenom Orfelin – uskoro naučiti. U posjet mu stiže neočekivani gost, šef Sedme uprave, carske obavještajne službe, s povjerljivom zadaćom koja bi mogla odlučujuće utjecati na ishod predstojećeg rata. To je razlog, ističe, za odlazak u planinu koja se nadvija nad malim gradom poput velikoga zida, odvajajući ga od prostrane, zelene doline u zaleđu.
 
Doživljaj novog, drukčijega svijeta i društvo tajanstvenog Tragača, koji će mladića provesti kroz snijegom zametenu planinu, sve do doline u zaleđu – konačni cilj njegove misije – dovest će do tjelesne i duhovne preobrazbe tijekom koje se glavni junak postupno prisjeća svoga pravog identiteta i podrijetla.
 
Književnik i povjesničar umjetnosti Dino Milinović rođen je 1959. u Zagrebu. Redoviti je profesor na zagrebačkome Filozofskom fakultetu. Autor je niza i romana, među kojima i romana "Marulov san".
 
Izvor: Hina