Preskočite na glavni sadržaj

Objavljen prvi roman Romana Simića 'Iva, do Mjeseca i natrag'

Prvi roman nagrađivanog književnika Romana Simića, 'Iva, do Mjeseca i natrag', obiteljski roman za mlade obogaćen duhovitim i dramatičnim ilustracijama strip autora Stjepana Štefa Bartolića, objavljen je u izdanju Profila.
vrijeme: 16.09.2021. -
url: https://www.facebook.com/ProfilKnjiga/

Roman Simić (1972.) dobitnik je Nagrade Jutarnjeg lista za najbolju domaću proznu knjigu ("U što se zaljubljujemo", 2005.), nagrade Ranko Marinković za priču ("Te djevojke", 2012.) i nagrade Kiklop za najbolju domaću proznu knjigu ("Nahrani me", 2012.), a knjige su mu prevođene na španjolski, njemački, engleski, poljski, slovenski, rumunjski i makedonski jezik. S ilustratorom Manuelom Šumbercem za izdavačku kuću Profil su-kreirao je hvaljenu slikovnicu "Baba Jaga i Div Zaborav" te serijal o dječaku Juri ("Jura i kuckalo protiv dosade", "Jura i gospođica Zavissst", "Jura i upute za odrastanje" te "Jura i raketa za tužne misli"), za koje su im dodjeljivane nagrade Grigor Vitez i Ovca u kutiji.
 
"Iva, do Mjeseca i natrag" njegov je prvi roman.
 
Radnja romana počinje kada tata troje tinejdžera – Ive (14), Marula (16) i Tina (12) dobiva zagonetnu figuricu i poziv u Liku na čitanje oporuke rođaka kojega nikad nije vidio. Njihovoj će se avanturi i potrazi za zakopanim blagom od Zagreba, preko Zadra, Karlobaga, Otočca pa sve do Mjeseca i natrag priključiti unuk rođaka iz oporuke i njegova kći divnih zelenih očiju te izuzetan gospodin Strauss s dobroćudnim sinom.
 
Dok se oni međusobno polako upoznaju, i pomalo otkrivaju tuđe tajne, iz prikrajka ih slijedi par opasnih sumnjivaca, a pozadinsku im potporu čine jedna neobična baka, jedne trojke iz epruvete, jedan alergični policajac i jedna brižna mama.
 
Prateći Ivu u neizvjesnoj pustolovini odrastanja, jedan od najcjenjenijih hrvatskih književnika za odrasle i djecu, napisao je zabavnu i dirljivu knjigu koja pršti od akcije i emocija, humora i uzbuđenja, stoji u najavi. Više od svega "Iva, do Mjeseca i natrag" moderan je obiteljski roman koji o svijetu i razmišljanjima mladih govori njihovim jezikom, ali koji će s velikim zadovoljstvom čitati i njihovi stari(ji), dodaje se.
 
"Iva je, zašto kriti, nastala zbog istog razloga zbog kojega su nastajale sve druge moje knjige: jer želim razumjeti", ističe Simić. U ovom slučaju, želio je shvatiti  pubertet svoje djece. Što osjećaju? Što ih muči? Kako prolaze razvod svojih roditelja? Kako se snalaze u ovom ludom svijetu, i zašto više ništa nije onako lako i jednostavno kako je bilo do jučer?
 
"Htio sam provjeriti vidim li doista te nove ljude koji postaju i razumijem li ih - njihove interese, želje i brige – zato što sam siguran da samo ako ih prihvatim i pokušam shvatiti, svojoj djeci mogu biti blizu, mogu im biti dobar roditelj. Dakle, sve što me ikada zanimalo u mojim knjigama za odrasle i mojim knjigama za djecu – u ovom je romanu. U njemu je moj pokušaj da kažem što su meni obitelj, sloboda, komunikacija i prihvaćanje. I, više od svega: ljubav", poručuje Simić.
 
Knjigu je duhovitim i dramatičnim ilustracijama obogatio nagrađivani strip crtač i ilustrator Stjepan Štef Bartolić.
 
Štef Bartolić (1967.) do sada je ilustrirao dvadesetak romana za djecu i mlade. Nagrade za ilustraciju dobio je 1996. godine na vinkovačkom Salonu stripa te 2003. nagradu SFERE. Stripom se bavi od 1986., a objavljivao je i u Poletu, Studentskom listu, Plavom zabavniku, Večernjem listu, Playboyu, te Modroj lasti. Bartolić se bavi i animacijom. Režirao je i animirao niz kratkometražnih filmova, a kao animator radio je i na dugometražnim filmovima "Čarobnjakov šešir", "Šegrt Hlapić" i "Mali leteći medvjedići".
 
O svom prvom romanu Roman Simić govorit će u Rijeci, u četvrtak 16. rujna, na 14. Vrisku, riječkom sajmu knjiga i festivalu autora.
 
Izvor: Hina