Preskočite na glavni sadržaj

Obilježena 100. godišnjica Hrvatskog kulturnog društva Napredak-Zagreb

Uručivanjem zahvalnica istaknutim pojedincima, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, svečano je u ponedjeljak, 15. studenog, obilježena 100. godišnjica postojanja Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Zagrebu koje radi na očuvanju i razvijanju kulturnih vrednota Hrvata.
vrijeme: 15.11.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hkdnapredak.com/

Temeljni ciljevi i vrednote Napretka, osnovanog 1902. godine, su dobro, istina i ljepota, a sve aktivnosti i rad Društva usmjerene su u prepoznavanje bitnih stvari za afirmaciju kulturnih dobara i unaprjeđenje hrvatske kulture te obrazovanja, ističu iz Društva.
 
U Zagrebu Društvo Napredak postoji od 1921. godine kao samostalna, neprofitna, nepolitička udruga koja okuplja sve one koji žele pridonijeti u promicanju hrvatske duhovnosti, jačanju nacionalne svijesti te očuvanju i razvijanju svih kulturnih vrednota Hrvata.
 
Temeljem tih smjernica i ciljeva, ističu iz Društva Napredak, puno su učinili na očuvanju i afirmaciji hrvatske kulture i hrvatskoga nacionalnog identiteta, univerzalnih vrijednosti zajedničkog dobra, pritom ne zanemarujući druge i drukčije, stipendiranju mladih, odnosno učenika i studenata te na povezivanju Hrvata u BiH, Hrvatskoj i u svijetu i univerzalnih vrijednosti zajedničkog dobra.
 
Mnogobrojne mlade osobe, studenti i učenici pomognuti su i podržani stipendijama Napretka.
 
"Razlog stipendiranja velikog broja učenika i studenata zasnovan je na pravilnom promišljanju o kulturi, a pouzdan znak raspoznavanja takve kulture nalazimo u podržavanju stalne, neutažive spremnosti na učenje i podupiranje učenja, jer učenje nije puko zadovoljavanje trenutne radoznalosti, učenje je cilj i svrha života", istaknuo je predsjednik HKD Napredak-Zagreb Miljenko Puljić.
 
Također, istaknuo je da je Društvo i dalje spremno za otvoreno rukovanje s istinom i dobrom te da i dalje vjeruju u stihove Napretkove himne u kojoj stoji da su Zagreb, Sarajevo, Mostar i Split zajednica Napretka.
 
"Gledano kroz povijest djelovanja Napretka, u stoljetnom vremenskom rasponu, vrijedno je istaknuti kako bi hrvatska, usudimo se reći i svjetska kultura, umjetnost i znanost bila znatno siromašnija bez naših Napretkovaca, koji su ujedno i Nobelovci, poput Ive Andrića, Vladimira Preloga, akademika Ive Padovana, pjesnika Nikole Šopa, slikara Gabrijela Jurkića te mnogih vrsnih znanstvenika, književnika, glazbenika i umjetnika iz raznih područja djelovanja", rekao je dopredsjednik HKD Napredak-Zagreb Tomislav Dubravac.
 
Član Upravnog odbora Vinko Hrkać najavio je da će HKD Napredak-Zagreb osnovati Institut za dobro čovjeka i svijeta i Napretkov gospodarski forum pod nazivom Napretkova poslovna oaza.
 
Na svečanom obilježavanju uručene su zahvalnice istaknutim pojedincima zagrebačkog Napretka, predstavnicima Hrvatske matice iseljenika, HAZU-a, Zagrebačke Filharmonije, Hrvatskog narodnog kazališta i Sveučilišta u Zagrebu koji su pomagali Napretku u njegovom radu i djelovanju.
 
Svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, a među inima, nazočili su rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, posebna savjetnice ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović, izaslanik HAZU-a akademik Ferdo Bašić
 
Izvor: Hina