Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje 'XXI. Tjedna talijanskog jezika u svijetu' u Zagrebu

Od 18. do 23. listopada održava se XXI. Tjedan talijanskog jezika u svijetu, a ove je godine posvećen Danteu povodom obilježavanja 700. godišnjice njegove smrti te je ove godine tema: 'Dante, l’italiano'. Tim povodom će se održati prigodan program u Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu.
vrijeme: 18.10.2021. - 23.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/IICZagreb/

Tjedan talijanskog jezika u svijetu manifestacija je koja promiče talijanski jezik kao važan jezik klasične i suvremene kulture. Organizira ga kulturna i diplomatska mreža talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje i to svake godine u trećem tjednu listopada. Svake godine Tjedan je posvećen jednoj temi koja služi kao nit vodilja u organizaciji izložbi, predstava, susreta s piscima, intelektualcima, učenjacima i umjetnicima.
 
Kroz cijelu 2021. godinu obilježava se 700 godina od smrti velikog talijanskog pjesnika Dantea Alighijerija pa je time i ovaj iznimno važan tjedan posvećen upravo njemu kroz razne događaje namjenjene svim tipovima publike. Tema tjedna je: Dante, l’italiano.
 
Tjedan će započeti dodjelom nagrada u Institutu, pa će se tako dodijeliti nagrada pobjednicima XXVII. Nacionalnog natjecanja iz talijanskog jezika 2021., zatim pobjednicima književnog natječaja “Dante. Od V pjevanja do danas.” i nagrada povodom likovnog natječaja za osnovne i srednje škole “Na putu s Danteom”. Za tu prigodu će se otvoriti i izložba s tim radovima.
 
Projekcija filma „L'inferno“ iz 1911. bit će prikazana u MM Centru, 20.10. u 19h., uz glazbenu pratnju uživo: Sax&Live Electronics Marca Castellija.
 
“L’inferno”, nijemi film s početka dvadesetog stoljeća u produkciji Milano Filmsa, prvi je dugometražni film u povijesti talijanske kinematografije. Film je nastajao tri godine, sadrži 100 scena, 150 glumaca i statista, preko 1000 metara filma, te je, proporcionalno gledano, najskuplji film ikada proizveden u Italiji. Ulaz na projekciju je slobodan.
 
Predstavljanje hrvatskog prijevoda knjige Marca Santagate „Dante. Il romanzo della sua vita“ (u hrv. prijevodu: „Dante, priča o njegovom životu“) u suradnji s izdavačkom kućom Sandorf održati će se u Talijanskom institutu za kulturu, 22. listopada u 18h. Marco Santagata bio je jedan od najznačajnijih talijanista i poznavatelja Danteova i Petrarkina opusa, bivši profesor talijanske književnosti na Sveučilištu u Pisi i autor brojnih publikacija o povijesti i književnoj kritici. Ulaz na predstavljanje knjige je slobodan.
 
Kazališna predstava „Duh ljubavi. Dante i žene“ čiji je redatelj Gabriele Vacis, a glumi Lella Costa, održat će se u Zagrebačkom plesnom centru u subotu, 23.10. u 19h. Ulaznice se mogu kupiti u ZPC-u. Priča koju su napisali Gabriele Vacis i Lella Costa odabire neke od Danteovih žena koje se u ovom djelu izravno obraćaju publici, na povjerljiv način, iz "neobičnih" perspektiva.
 
Prvo izdanje Tjedna talijanskog jezika održano je 2001., u Europskoj godini jezika na inicijativu tadašnjeg predsjednika talijanskog jezikoslovnog društva Accademia della Crusca.
 
Manifestaciju, u organizaciji talijanskog Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje, te društva Accademia della Crusca, u svijetu provode Talijanski instituti za kulturu, Talijanski konzulati, katedre za talijanistiku, društva Dante Alighieri, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Italije.
 
Iz godine u godinu, Tjedan talijanskog jezika doživio je sve veći uspjeh, okupivši oko sebe rastući broj sudionika kroz razna događanja usmjerena prema svakom tipu publike, odražavajući na taj način postojanje živog interesa spram talijanskog jezika i kulture u cijelom svijetu.