Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje 75. obljetnice Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi Život'

Obilježavanje ove značajne godišnjice, kao i Međunarodnog dana bijelog štapa, bit će popraćeno nizom događanja tijekom listopada i studenoga, a što je rezultat međuinstitucionalne, partnerske suradnje Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi Život', Muzeja grada Zagreba, NZJZ 'Dr. Andrija Štampar' i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb. Suradnja se temelji na potrebi poticanja ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom u kulturne i zdravstvene projekte. 
vrijeme: 04.10.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.novizivot.hr/

Povodom proslave 75. obljetnice Kazališta slijepih i slabovidnih 'Novi Život' - najstarijeg kazališta slijepih i slabovidnih osoba na svijetu, 4. listopada je u Muzeju grada Zagreba održana konferencija za medije, kojoj su nazočili i partneri obljetnice, Muzej grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar te Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb.
 
„Zadovoljstvo nam je što imamo prilike sudjelovati, zajedno s našim partnerima, u obilježavanju ove obljetnice te najaviti kako smo uskoro i domaćin  izložbe MI SMO NOVI ŽIVOT / Najstarije kazališta slijepih i slabovidnih na svijetu, koja će se održati u prostoru Muzeja grada Zagreba.“, istaknula je Aleksandra Berberih Slana, ravnateljica Muzeja grada Zagreba.
 
Izložba se otvara 10. listopada i uključena je u službeni program 12. BIT-a / Blind in Theatre – međunarodnog festivala kazališta slijepih i slabovidnih, koji se bienalno održava od 9. do 13. listopada 2023. u organizaciji Kazališta Novi Život, a što je jedini festival takve vrste u svijetu.
 
Ovo je važno događanje, ogledalo naše umjetnosti i dio povijesti našeg rada. U zagrljaju Muzeja grada Zagreba doživljavamo nešto veličanstveno, jer doprinosimo stvaranju inkluzivnog društava, jer kroz umjetnost pokušavamo suptilno pokazati umjetničke kreacije slijepih osoba i pogledima posjetitelja donijeti atmosferu naše male tvornice iluzija.“, istaknuo je Vojin Perić, ravnatelj Kazališta slijepih i slabovidnih „Novi život“
 
Ujedno, povodom Međunarodnog dana bijelog štapa, u organizaciji NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, organizira se javnozdravstvena akcija koja će se održati 13. listopada 2023. u dvorištu Muzeja grada Zagreba. U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno izvršiti provjeru krvnog tlaka, razinu glukoze u krvi razinu ugljičnog monoksida u izdahu, provjeriti kapacitet pluća (spirometrija) i razinu kisika u krvi (oksimetrija), kao i analizu tjelesne mase, individualno liječničko, nutricionističko, kineziološko te edukacijsko - rehabilitacijsko savjetovanje, uz podjelu edukativnih materijala.
 
„NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ uvijek prepoznaje važnost međuinstitucionalne suradnje kojom se jačaju kapaciteti svake pojedine ustanove te zajednici daje dodatan kvalitetan sadržaj. Ova suradnja, za nas kao Zavod, vrlo je zanimljiva jer spajamo nešto što na prvi pogled izgleda nespojivo, ali je imanentno svakom čovjeku. Zdravlje i kultura.“, naglasio je  prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.