Preskočite na glavni sadržaj

O primjerima europskih i nacionalnih dobrih praksi u glazbenoj industriji na konferenciji „Green moves EU music – na putu prema zelenijoj i održivoj glazbenoj industriji“

U suradnji s Uredom za izvoz glazbe Hrvatska „We Move Music Croatia“, Ministarstvo kulture i medija organiziralo je međunarodnu konferenciju pod nazivom „Green moves EU music - na putu prema zelenijoj i održivoj glazbenoj industriji“.
vrijeme: 13.03.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Uz uvodna obraćanja ministrice kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i direktora za kulturu, kreativnost i sport Europske komisije Georga Häuslera, na konferenciji se održalo nekoliko okruglih stolova gdje su stručnjaci s područja glazbene industrije razgovarali o primjerima dobre prakse u zelenoj glazbi i odgovorima na izazove klimatskih promjena u području glazbe. Na panelu o europskim i nacionalnim praksama sudjelovao je državnik tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl. 

Zahvalivši predstavnicima Ureda za izvod glazbe Hrvatska, Deska Kreativne Europe i HDS ZAMP-a na organizaciji današnje konferencije, a posebno na izboru zanimljive i aktualne teme, ministrica je naglasila kako Republika Hrvatska pažljivo prati politike Europske unije te da su pitanja zelenijih i održivijih politika već neko vrijeme uključena u nacionalne prakse. Poručila je da širina mogućnosti i ideja, koje će se u današnjim razmišljanjima i raspravama razmijeniti, trebaju biti poticaj za provedbu zelenijih politika i praksi.
 
“Kad god imam priliku govoriti ispred vas - predstavnika glazbene industrije, osjećam potrebu istaknuti da smo zajedno prošli već nekoliko kriza, a najveća od njih je bila tijekom pandemije COVID-19”, istaknula je ministrica. Izrazila je ponos i zadovoljstvo što je Ministarstvo zajedno sa strukom zajedničkim snagama i u partnerstvu uspjelo pronaći rješenja zahvaljujući kojima je Hrvatska jedina europska država koja je svoju kulturu držala kontinuirano otvorenom tijekom karantene, što se pokazalo vitalnim za naše kulturne institucije, udruge, organizacije te samostalne umjetnike i kulturnjake.
 
Podsjećamo, tijekom pandemije COVID-19, Ministarstvo kulture i medija potaknulo je niz mjera i potpora hrvatskoj glazbenoj industriji, koje su obuhvatile cijeli lanac vrijednosti, od stvaranja i proizvodnje do distribucije i sudjelovanja kako bi se očuvao sustav i omogućila prilagodba novim okolnostima te osigurao daljnji opstanak. U 2020. i 2021. godini ukupno je izdvojeno 56,8 milijuna eura (428 milijuna kuna) s ciljem ublažavanja posljedica protupandemijskih mjera, ali i potpore umjetnicima koji su ostali bez posla. Daljnje potpore kulturnim i kreativnim sektorima bit će provedene kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti u vrijednosti od 33,2 milijuna eura (250 milijuna kuna).
 
Ministrica je podsjetila kako se ideja za konferenciju razvila putem partnerstva s Uredom za izvod glazbe Hrvatska na prvom „SHIP - showcase festivalu i konferenciji” u Šibeniku, gdje se okupilo stotinjak glazbenika i profesionalaca glazbene industrije iz petnaestak zemalja Europe i svijeta. “Razveselili su nas podaci HDS ZAMP-a za prošlu godinu - veliki broj živih glazbenih događanja, koncerata, najprodavaniji događaji hrvatskih umjetnika, što svjedoči o industriji koja raste i privlači publiku”, istaknula je ministrica te podsjetila na potporu Ministarstva kulture i medija u financiranju turneja i nastupa hrvatskih izvođača na showcase festivalima u inozemstvu We Move Music Croatia. Ministrica je pritom najavila i novi projekt - mrežu koja će podržati koncerte u manjim gradovima povezujući glazbenike, promotore i kulturne prostore, te što je najvažnije, ulaganje u obrazovanje i novu publiku diljem zemlje.
 
U razgovoru s Willy Kokolom iz Glavne uprave za obrazovanje, mlade, kulturu i sport Europske komisije i članom udruge Music Moves Europe, Draženom Baljkom predsjednikom Hrvatske glazbene unije, jednim od pokretača hrvatskog Ureda za izvoz glazbe (We Move Music Croatia) i Milanom Majerovićem Stilinovićem iz Hrvatskog društva skladatelja,  državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl naglasio je kako kulturne i kreativne industrije čine oko 3% hrvatskog BDP-a te pokazuju značajan razvojni i izvozni potencijal. “Kroz javne pozive Ministarstva kulture i medija, uključujući i poziv za poduzetništvo u kulturnom i kreativnom sektoru, potpora nam je narasla s milijun eura u 2016. na 11 milijuna u 2021. godini”, istaknuo je državni tajnik.

Podsjetio je kako je u tijeku poziv na dodjelu bespovratnih sredstava „Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija” s ciljem jačanja kapaciteta kulturnih i kreativnih industrija za poslovanje na jedinstvenom digitalnom tržištu u skladu s novim regulatornim i zakonodavnim okvirom kao i za razvoj novih inovativnih procesa, proizvoda i usluga. “Poziv će osigurati da mikro, mala i srednja poduzeća uvedu nove tehnologije u svoje poslovne modele i proizvodne procese, kao i provedbu svih mjera za postavljanje temelja za kvalitetnu digitalnu transformaciju”, naglasio je državni tajnik.