Preskočite na glavni sadržaj

NSK predstavlja izložbu o 'Juditi' i Marku Maruliću

NSK u Zagrebu, u povodu obilježavanja 500 godina od tiskanja prvog izdanja 'Judite' Marka Marulića, od 19. listopada 2021. do 2. studenoga 2021., predstavlja izložbu o prvom umjetničkom epu hrvatske književnosti ispjevanom na hrvatskom jeziku te o njezinom autoru Marku Maruliću, ocu hrvatske književnosti. 
vrijeme: 19.10.2021. - 02.11.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://www.nsk.hr
Izložba na 15 izložbenih panoa kroz Marulićev životni i stvaralački put predstavlja reprezentativni izbor iz fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Osim Judite na panoima će se predstaviti i ostala građa vezana uz život i rad Marka Marulića – od prvotisaka njegovih djela, brojnih izdanja do prijevoda kroz stoljeća.
U prvom dijelu izložbe prikazan je život i rad Marka Marulića kroz uvid u njegov latinski te potom i hrvatski opus koji u svome fondu čuva Zbirka rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Središnji dio izložbe prikaz je Judite, najznamenitijeg djela Marka Marulića, čija su dva primjerka drugog izdanja tiskanog 1522. te jedan primjerak četvrtog i petoga izdanja također dio fonda Zbirke rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
Marulićeva Judita bila je neiscrpan izvor inspiracije u svim područjima ljudske djelatnosti pa izložba donosi i prikaz njezine prisutnost u Zbirci muzikalija i audiomaterijala Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu kao i Zbirci zemljovida i atlasa. Na izložbi će biti prikazani i najznačajniji pretisci Marulićeve Judite te njezino spominjanje u svjetskoj literaturi.
Moći će se pogledati i digitalizirana Marulićeva djela dostupna na portalu Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Virtualna izložba Marko Marulić izrađena u NSK u Zagrebu kao rezultat digitalizacijskog projekta Digitalna zbirka djela Marka Marulića provedenog 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.