Preskočite na glavni sadržaj

Novi roman Leïle Slimani u izdanju Frakture

Nakladnik Fraktura objavio je roman 'U zemlji drugih' jedne od najvažnijih suvremenih francuskih autorica Leïle Slimani, prvi dio planirane obiteljske trilogije o nadanjima, strahovima, ljubavima i mržnjama koje je proizvelo 20. stoljeće.
vrijeme: 04.10.2021. -
url: https://fraktura.hr/

Leïla Slimani rođena je 1981. u Rabatu, a od 18. godine živi u Parizu. Radila je kao novinarka za časopis Jeune Afrique od 2008. do 2012. Objavila je knjige eseja "Le diable est dans les détails" (2016.), "Sexe et mensonges: La vie sexuelle au Maroc" (2017.), "Simone Veil, mon héroïne" (2017.), "Comment j’écris" (2018.) i strip "Paroles d’honneur" (2017.). Autorica je triju romana, "U vrtu čudovišta" (2014.), "Uspavanka" (2016.), koji je osvojio nagradu Goncourt, te "U zemlji drugih" (2020.). Jedna je od najznačajnijih i najprevođenijih francuskih autorica. Predsjednik Emmanuel Macron proglasio ju je i ambasadoricom frankofonije.
 
Njezin roman "U zemlji drugih, Knjiga prva: Rat, rat, rat" prva je knjiga iz planirane trilogije o odrastanju i životu u Maroku, o obitelji koja nije ni arapska ni francuska.
 
Usred Drugog svjetskog rata u malome francuskom mjestu uz Rajnu Mathilde, kao i svi, čeka oslobođenje. Ona je mlada djevojka željna ljubavi i života, a život joj se sasvim promijeni kada se zaljubi u osloboditelja vojnika francuske vojske Aminea, Marokanca, i odluči poći za svojim snovima, za svojom ljubavi preko mora, u Maroko.
 
No, u toj dalekoj, za nju egzotičnoj zemlji ništa nije onako kako je sanjala. Nema veličanstvenih zabava, raskošnih haljina… Ona postaje majka dvoje djece, žena čovjeka druge vjere, koji želi postati veleposjednik, poljoprivrednik koji će se služiti najsuvremenijim znanjima, a sve to na zemlji koja ne daje ploda. Mathilde se suočava sa svojim strahovima, s mržnjom, nepovjerenjem, oskudicom, te odgaja dvoje djece - bistru i inteligentnu Aicheu, koja se, kao ni majka, ne uklapa u sredinu, u školu za bogate kolonijaliste, i njezina brata, maloga Selima.
 
Može li ona to sve, protiv sredine, protiv običajā, u osvit rata za oslobođenje od kolonijalizma?
 
"Svijet ovoga romana – Maroko nakon Drugoga svjetskog rata – prelijepo je stvoren. Osobni i društveni život te svakodnevica živahno se prostiru na stranicama, a mi duboko suosjećamo s obitelji koja se nalazi u središtu povijesnog sukoba", stoji u najavi.
 
"Iznimno bogat, veličanstven obiteljski portret o nadanjima, strahovima, ljubavima i mržnjama koje je proizvelo dvadeseto stoljeće, 'U zemlji drugih' panoramska je ambiciozna obiteljska saga u kojoj se isprepliću teme ljubavi, gubitka, otuđenja, spola i pripadnosti koja još jednom dokazuje zašto se Leïla Slimani smatra jednom od najvažnijih suvremenih francuskih autorica", poručuju iz Frakture.
 
Knjigu je na hrvatski prevela Vlatka Tor.
 
Izvor: Hina