Preskočite na glavni sadržaj

Novi projekt HDLU "Ja to mogu" – likovne radionice u zatvorskom sustavu

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u partnerstvu s Udrugom za kreativni socijalni rad najavljuje projekt likovnih radionica u zatvorskom sustavu "Ja to mogu", koje će se provoditi u kaznionicama u Lepoglavi i Požegi, Odgojnom zavodu u Požegi te Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.
vrijeme: 20.07.2023. -
url: http://www.hdlu.hr

Kako je priopćeno, kroz projekt će biti provedeno 120 sati likovnih radionica u koje organizatori planiraju uključiti 92 zatvorenika tj. zatvorenica.
Radionice će provoditi petero umjetnika-predavača nakon prolaska edukacije o radu s korisnicima zatvorskog sustava u Udruzi za kreativni socijalni rad pod vodstvom Danijele Glogolje, socijalne radnice direktorica partnerske Udruge za kreativni socijalni rad u projektu "Ja to mogu".
Očekuje se da će korisnici sudjelovanjem u likovnim radionicama steći nova znanja i vještine koje će im pomoći da smislenije provode slobodno vrijeme tijekom odsluženja kazne zatvora ili odgojne mjere te time postići otklon od kriminalnog ponašanja.
Likovne radionice, koje ujedno imaju i istraživačku komponentu, predstavit će se na izlagačkom skupu izložbom radova te katalogom na kraju provedbe projekta, navodi se u priopćenju HDLU-a.
U sklopu projekta uspješno je organizirana i provedena prva edukacija o radu sa zatvorenicima, a čiji je fokus je bio na upoznavanju zatvorskog sustava u RH, svrha izvršenja kazne zatvora i učenje kroz igru uloga: zatvorenik, umjetnik i socijalni radnik.
Kako je interes među umjetnicima za izvođenjem likovnih radionica u zatvorskom sustavu počeo rasti, predviđena je druga edukacija na kojoj će moći sudjelovati umjetnici s iskustvom predavača koji su zainteresirani za direktan rad sa zatvorenicima i zatvorenicama, najavljuju iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
Umjetnici-predavači koji će provoditi likovne radionice  u kaznenim tijelima su Ana Sobota, Ivan Oštarčević, Mia Maraković, Anđela Zanki i Jelena Bračun, a Anita Jandrić Nišević provest će istraživački dio projekta.
Autorica projekta "Ja to mogu" je magistra edukacije likovne kulture Mia Maraković, a projekt je izabran putem Javnog natječaja Ministarstva pravosuđa i uprave za financiranje projekata udruga usmjerenih pružanju podrške provođenju pojedinačnog programa postupanja, odnosno izvršavanja kazne zatvora i financiran je u iznosu od 33.822,15 eura.

Izvor: Hina