Preskočite na glavni sadržaj

Novi Pravilnik o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je da će novi Pravilnik o Fondu za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija stupiti na snagu 28. srpnja, osam dana nakon objave tog dokumenta u Narodnim novinama.
vrijeme: 20.07.2022. -
url: https://www.aem.hr/

Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija fond je Agencije za elektroničke medije, a godišnje iznosi više od trideset milijuna kuna što je, prema Zakonu o HRT-u, osigurano izdvajanjem tri posto prihoda od naplate radiotelevizijske pristojbe.
Sredstvima Fonda potiče se proizvodnja i objavljivanje audiovizualnih i radijskih programa i sadržaja nakladnika televizije radija na lokalnoj i regionalnoj razini, neprofitnih nakladnika televizije i radija, neprofitnih pružatelja medijskih usluga i elektroničkih publikacija te neprofitnih proizvođača audiovizualnih i radijskih programa.
Prema Pravilniku, novac iz Fonda dijeli se na šest kategorija nakladnika. Propisani minimalni postotak za nakladnike televizije i neprofitne televizije na lokalnoj i regionalnoj razini iznosi 35 posto, a za nakladnike radija 38  posto. Za profitne pružatelje elektroničkih publikacija minimalni postotak izdavanja iz Fonda iznosi devet, a za neprofitne pet posto.
Neprofitnim pružateljima radija i televizije minimalno se dodjeljuje 1,5 posto iz Fonda, jednako kao i neprofitnim proizvođačima audiovizualnog i radijskog programa. Preostalih 10 posto novca Fonda Vijeće za elektroničke medije (VEM) će prije raspisivanja javnog natječaja raspodijeliti između šest kategorija nakladnika na temelju procjene potreba javnosti, kretanja trendova i razvoja medijske industrije, ističe se u Pravilniku.

Izvor: Hina