Preskočite na glavni sadržaj

Novi naslovi iz Hena com-a

Nakladnik Hena com objavio je tri nova romana, drugi dio trilogije 'Hekne' norveškog književnika Larsa Myttinga 'Tapiserija sestara Hekne', distopijski roman Davora Špišića 'Vuk na snijegu' te 'Pisma iz Vinogradske' Borisa Škifića, potresnu metaforu prolaznosti i blizine smrti.
vrijeme: 12.05.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://hena-com.hr/

Lars Mytting (1968.) norveški je književnik i novinar. Proslavio se 2011. godine djelom "Hel ved: Alt om hogging, stabling og tørking – og vedfyringens sjel", u kojem piše o dugoj skandinavskoj tradiciji sječe i obrade drva. Za povijesni roman "Svøm med dem som drunker" (2014.) ovjenčan je nagradom Norwegian National Booksellers' Award. "Sestrinska zvona", prvi roman u planiranoj povijesnoj trilogiji "Hekne", objavljen izvorno 2018. godine, ne silazi s liste norveških najčitanijih naslova i prodan je dosad u petnaestak zemalja svijeta.
 
"Tapiserija sestara Hekne" nastavak je "Sestrinskih zvona", napeto povijesno štivo u kojemu autor produbljuje priču o staroj norveškoj obitelji, predajama i legendama koje je okružuju i nevjerojatnim sudbinama njezinih članova u različitim naraštajima, zauvijek povezanima neopipljivim, ali čvrstim vrijednostima.
 
Prijevod s norveškog potpisuje Sandra Ljubas.
 
U izdanju Hena com-a objavljena je i nova knjiga dramatičara, scenarista i prozaika Davora Špišića "Vuk na snijegu", u kojoj se u distopijskome žanru bavi pojedincima koji nastoje preživjeti na terenu međuljudskih, prije svega obiteljskih odnosa, koristeći žanr kao alat pomoću kojeg razvija i mijenja svoje likove.
 
Špišić (1961.) je peterostruki dobitnik Nagrade Marin Držić, te brojnih festivalskih kazališnih nagrada. Drame su mu izvođene u brojnim hrvatskim kazalištima i u inozemstvu, na radiju i televiziji, a objavljene u knjigama "Predigre", "Raj bez fajrunta" i "Berlin, Charlie". Godine 2002. objavljena mu je zbirka horor-priča "Kuke za šunke", a 2004. roman "Koljivo", kojim je osvojio nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman. Objavio je i romane "Ples s mladom" (2006.) "Samovar" (2011.), te "Košer" (2019.).
 
Roman "Pisma iz Vinogradske" Borisa Škifića najavljen je kao potresna kronika, naturalistički detaljan prikaz bolničke atmosfere, zapis o prolaznosti i blizini smrti, ali i životu u krugovima koji se šire dolaskom svakog novog pacijenta. Vještim dijalogiziranjem i dijalektiziranjem, pa i humorom, Škifić oblikuje priču o bolnici i bolesti ‒ a kako drukčije ‒ i kao metaforu (Jagna Pogačnik).
 
Boris Škifić (1957.) objavljuje priče, drame i pjesme u različitim hrvatskim tiskovinama. Dosad su mu izašle zbirke priča "Adios amigos" (2013.), "Let leptira" (2008.) i roman "Priča o četiri čempresa" (2003.).
 
Izvor: Hina