Preskočite na glavni sadržaj

Nove senzorne projekcije uz ‘Gordona i Paddy’ u Zagrebu i Samoboru

‘Kino za sve dostupno svima’ krilatica je programa senzornih projekcija koja ga ujedno najbolje i opisuje. Inkluzivne projekcije namijenjene su djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije. Nove senzorne projekcije održavaju se u petak, 17. studenog, u zagrebačkom kinu Kinoteka s početkom u 10 sati, te 26. studenog u kinu Samobor s početkom u 11 sati. Ovoga puta gledamo film švedski animirani film ‘Gordon i Paddy’.
vrijeme: 17.11.2023. - 26.11.2023.
mjesto: Zagreb / Samobor
url: http://hfs.hr/

Šef policijske postaje Gordon zapošljava novu pomoćnicu, pametnu mišicu Paddy te zajedno pokušavaju riješiti slučaj nestalih lješnjaka. Je li ih uzela lukava lisica? Saznat ćemo na novim senzornim projekcijama! Film je sinkroniziran na hrvatski.
 
Sve zainteresirane za dolazak na projekcije pozivamo da se jave na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.
 
Djeca sa senzornim poteškoćama mogu imati teškoće uzrokovane preosjetljivošću na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama.
 
Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti, a u tom se konceptu neurorazličitost, koja se kod djece može manifestirati na različite načine, promatra se kao bogatstvo.
 
Senzornim se projekcijama djeci s teškoćama senzorne integracije omogućuje sudjelovanje u kulturnim događanjima, s naglaskom na udobnost i osjećaj dobrodošlice u kinu.
 
Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti.
 
U projekt je uključeno više kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. Ovim putem pozivamo sve gradove i kina da se uključe i podrže projekt te na taj način podrže neurorazličitost u svojim lokalnim sredinama.
 
Sve dodatne informacije možete saznati slanjem upita na e-mail adresu senzorne@hfs.hr.
 
Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.