Preskočite na glavni sadržaj

Nove prigodne poštanske marke „Mir – najviša vrijednost čovječanstva“

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 9. svibnja 2023. nove prigodne poštanske marke iz serije „Europa“ na zajedničku temu mir – najviša vrijednost čovječanstva, kojima se obilježava Dan Europe. 
vrijeme: 09.05.2023. -
Marke „Europa“ izdaju svake godine članovi PostEuropa, udruženja poštanskih operatora europskih zemalja. Ovogodišnje izdanje sadrži dvije poštanske marke.
Autorica marke s motivom golubice u letu i maslinovom grančicom je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba, a u dizajnu je korištena fotografija Waltera Sirotića, fotografa iz Buzeta.
Drugu marku s motivom keltskoga ljubavnog čvora, koji je vizualna metafora mirnoga integriranog društva, dizajnirale su Lina Bos i Runa Egilsdottir iz Luksemburga, a oblikovala ih je Dubravka Zglavnik Horvat.
Nominalna vrijednost maraka označena je slovnom oznakom B što odgovara iznosu poštarine za pismo mase do 50 g u međunarodnom prometu. Marke su izdane u arcima od 12 maraka i otisnute u 50.000 primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana – FDC.