Preskočite na glavni sadržaj

Nova sezona podcasta 'Premalo čitam' posvećena mentalnom zdravlju

Nova sezona podcasta 'Premalo čitam' posvećena mentalnom zdravlju
Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica u travnju 2022. pokrenula je podcast 'Premalo čitam' s ciljem promocije knjige i čitanja pomoću digitalnih medija i u internetskom okruženju. Nova sezona podcasta istražuje nove smjerove, teme i goste i posvećena je mentalnom zdravlju, temi aktualnijoj nego ikad u prilikama u kojima žive i s izazovima s kojima se susreću koprivnički, hrvatski i građani cijeloga svijeta (pandemija, ratni uvjeti, ekonomska nestabilnost).
Orijentirajući se prvenstveno na važnost očuvanja, njegovanja i otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, knjižnica otvara nove smjerove djelovanja u zajednici putem široko dostupnog digitalnog (i ujedno knjižničnog) kanala, a u tom kontekstu ujedno nastavlja promovirati knjigu i čitanje kao jedan od važnih aspekata brige za vlastito mentalno zdravlje.
 
Druga sezona podcasta okupit će goste različitih profesija i iskustava iz različitih dijelova Hrvatske, a otvara ju Dijana Mateša, koprivnička Karlovčanka, nastavnica engleskog jezika, psihoterapeutkinja i dramska pedagoginja koja u okviru obrta Mudro drvo vodi individualnu i grupnu psihoterapiju, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem organizirala je i vodi psihodramsku grupu, a s Goranom Živkovićem vodi udrugu za promicanje mentalnog zdravlja „Srčika“ u okviru koje se, kaže, bave samo laganim temama: neuspjehom i smrću. Organiziraju Kafiće smrti (Death Café), koji su najdugovječnija takva okupljanja u Hrvatskoj i tribine „Napali se na neuspjeh“.
 
Dijana je u prvoj epizodi podcasta govorila o vlastitom putu u njegovanju mentalnog zdravlja, o svojim okidačima i načinima borbe, ali je i kao psihoterapeutkinja pojasnila kako psihoterapija izgleda, kako se pristupa klijentu, što je važno naučiti kroz psihoterapiju i zašto je psihoterapija dar. Otvorila je brojne važne teme o kojima će se iz različitih aspekata i dalje govoriti u podcastu, te dala nekoliko preporuka knjiga koje mogu pomoći svakome tko se našao pred različitim izazovima koji su potencijalno uzdrmali njegovo mentalno zdravlje.
 
Voditelj podcasta i dalje je Goran Živković-Žika, pedagog, povjesničar-entuzijast i poznati koprivnički glazbenik, a autori špice podcasta su Goran Živković-Žika i Konrad Mulvaj, glazbenik, dizajner i multimedijalni umjetnik. Snimanje podcasta tehnički pomažu i podupiru Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Gimnazija „Fran Galović“. Podcast je dostupan na svim relevantnim audio servisima, a možete ga potražiti i poslušati ovdje: S02E01 - gošća Dijana Mateša (castos.com)
 
Tijekom 2022. godine objavljeno je 15 epizoda prve sezone, a gosti su bili knjižnični ambasadori čitanja, obični i istovremeno neobični ljudi, sugrađani koji su u podcastu podijelili svoje priče, govorili o važnosti čitanja za njih osobno, o svojim željama, strastima, strahovima i iskustvima.