Preskočite na glavni sadržaj

Nova sezona Koncertnog ureda Zadar

Nova sezona Koncertnog ureda Zadar ponudit će publici najbolje što se trenutačno na sceni domaće umjetničke glazbe može čuti, najavila je u utorak na konferenciji za novinare u Zadru ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković.
vrijeme: 03.10.2022. - 20.06.2023.
mjesto: Zadar
url: https://www.kuzd.hr/

Uz domaću glazbu, bit će i "probranih međunarodnih gostovanja – od klasične glazbe, preko jazza, flamenca, rocka i šire, a vratit će se i plesne večeri tanga“, dodala je.
"U novoj Polivalentnoj dvorani Providurove palače gostovat će andaluzijski Juan Carlos Romero Group, Braća Teofilović, koji se u Zadar vraćaju nakon zapaženog koncerta 2018., klasični i flamenco gitarist Grisha Goryachev te Tamara Obrovac Quartet", istaknula je Ivković.
Od aktivnosti posvećenih glazbenoj baštini na programu će se naći Zadarska salonska glazba 19. stoljeća, projekt koji se radi u suradnji s muzikologinjom Katicom Burić Ćenan, koja sustavno istražuje to zlatno razdoblje glazbenog života Zadra.
"Koncertom Antologija hrvatske zborske glazbe, Zbor Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Jasenke Ostojić predstavit će glazbu iz istoimene zbirke u izdanju Koncertnog ureda Zadar. Dugogodišnji projekt Bersijada, koji promovira glazbu Blagoja Berse, najvažnijeg skladatelja hrvatske moderne, nastavlja se u siječnju, kada će pod zajedničkim nazivnikom 'Bersa na žalu' Goran Filipec održati koncert uz predstavljanje njegovih albuma kompletne Bersine klavirske glazbe u izdanju ugledne diskografske kuće Naxos, a muzikologinja Nada Bezić predstavit će Sabrana djela Blagoja Berse, istraživačko-izdavački projekt Hrvatskoga glazbenog zavoda", rekla je Ivković.
Novost u novoj sezoni bit će i Dalmatinski ciklus, program povezivanja Zadra, Splita i Dubrovnika kroz jačanje koncertne ponude, lokalnih ansambala i razmjenu gostovanja za koji je ključnu potporu dalo Ministarstvo kulture i medija.
Posebno je izdvojila ciklus Djeca i mladi i projekt Providurova Plug-in: Ziggy Stardust, koji će se održati u studenom i u koji su uključeni Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar, Zadarski plesni ansambl, Zbor Fige, Narodni muzej Zadar i Kino Zona. 
Projekt obuhvaća radionice, izložbe, glazbu, ples i filmske projekcije, najavila je Ivković i podsjetila da Zadarski komorni orkestar redovito održava koncerte za djecu te da je nakon dugogodišnjih izvedbi "Petra i vuka" na redu "Karneval životinja".
Svečano otvorenje sezone bit će posvećeno 80. rođendanu Maje Dešpalj i 75. rođendanu Valtera Dešpalja, a u 2023. obilježit će se i stota obljetnica smrti Dore Pejačević.
Predsjednica udruge Zadarski komorni orkestar Linda Ivić Bijuklić predstavila je Ciklus Zadarskog komornog orkestra za koji tradicionalno vlada veliko zanimanje publike. U sezoni će se održati pet koncerata, a orkestrom će ravnati Pavle Zajcev, Branka Višić Karavida, šef-dirigent Ivan Repušić, Ivan Josip Skender i Matija Fortuna, a kao solisti nastupit će violončelisti Kajana Pačko i Branimir Pustički, pijanisti Mario i Jurica Šoša, klarinetistica Marija Pavlovic i fagotist Pieter Nuytten. (Hina)

Opširnije