Preskočite na glavni sadržaj

Nova sezona edukativnih interaktivnih radionica 'Priče o Benčiću'

Kreće nova sezona provedbe radionica za učenike Priča o Benčiću, a od ove godine i nastavak, odnosno nove verzije radionica - Nove priče o Benčiću koje čine tri sasvim nove radionice: Priča o Muzeju grada RijekePriča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka.
vrijeme: 10.03.2023. -
mjesto: Rijeka
url: https://udrugavmb.hr/pricaobencicu/

Priča o Benčiću

Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB je 2019. godine osmisila edukativni program 'Priča o Benčiću' u sklopu programskog pravca “Dječja kuća“ Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture te ga od tada uspješno provodi s riječkim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti i u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka (Dječja kuća) u čijem prostoru se od 2021. godine radionice odvijaju.

Učenicima i učiteljima tada je ponuđena radionica koja se temelji na interaktivnim aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanja komadića povijesti i budućnosti kompleksa. Ova osnovna verzija radionice namijenjena je učenicima osnovnih škola od 2. do 6. razreda u trajanju od dva školska sata.
Time je informiranje i sustavan razvoj publike budućeg art kvarta Benčić krenuo prije samog otvaranja svih ustanova u tom kompleksu te obnove svih zgrada i uređenja javnog prostora. Radionice su se održavale u zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnost, a nakon uređenja i u samoj Dječjoj kući. Aktivnostima na lokaciji kvarta Benčić i prije njegova potpunog uređenja potaklo se učenike na razumijevanje i povezivanje s ovim mjestom te stvorila podloga za dugoročne procese aktiviranja njihova sudjelovanja u kulturnim programima.
Veliki broj učitelja spremno je uključio učenike u terensku nastavu i ovakav tip vanškolskih aktivnosti te su od 2019. održane 43 radionice “Priča o Benčiću“, a s obzirom na useljenje ostalih kulturnih ustanova i sadržaja u kvart Benčić, te izražen interes za radionicama za ostale dobne skupine razvila se ideja o proširenju programa radionica te su tako tijekom 2022. godine nastale Nove priče o Benčiću.

Nove priče o Benčiću

Radionice 'Nove priče o Benčiću' nastale su iz uspješnog formata radionice 'Priča o Benčiću', a tijekom prošle godine razvile su se u nove verzije koje uključuju različite uzraste te tematski obrađuju lokacije i sadržaje kulturnih institucija kompleksa Benčić.
Nove priče o Benčiću razvijane su kroz izradu novih ''priča'' tj. radionica o zgradama i institucijama u zoni art kvarta Benčić. Tako su nastale radionice Priča o Muzeju grada Rijeke, Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti te Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka te su one proširene na dobrne skupine za više razrede osnovne te srednje škole. Sam sadržaj i aktivnosti Novih priča o Benčiću osmišljeni su u suradnji s predstavnicima svake institucije te uz podršku Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture i medija.

Prijave na radionice 

Tijekom ožujka otvaraju se prijave za osnovne i srednje škola koje do kraja školske godine žele sudjelovati u nekoj od 4 ponuđene radionice.
  1. Priča o Benčiću (2.-6. razred OŠ)
  2. Priča o Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (6.-8. razred OŠ, 1. razred SŠ)
  3. Priča o Muzeju grada Rijeke (1.-4. razred SŠ)
  4. Priča o Gradskoj knjižnici Rijeka (1.-4. razred SŠ)
Kroz podršku Grada Rijeke i Primorsko goranske županije omogućeno je besplatno održavanje 30 radionica Priča o Benčiću do kraja 2023. godine. A kulturne ustanove uključene u projekt Nove priče o Benčiću: Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Rijeke i Gradska knjižnica Rijeka ponuditi će svaka po 5 besplatnih radionica iz serije Nove priče o Benčiću, nakon čega će se radionice naplaćivati 2,65 EUR/sudionik.

Zainteresirani profesori mogu prijaviti svoje razredne odjele za sudjelovanje u radionicama:
PRIČA O BENČIĆU 
NOVE PRIČE O BENČIĆU 

Radionice prikladne su za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih ili izbornih predmeta kao što su Povijest, Likovna umjetnost, Hrvatski jezik, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje te Sat razredne zajednice.
 
Organizatori: Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB
Autorice radionica: Ivana Golob Mihić, Natali Bosić i Ivana Lučić
Lokacije provođenja radionica: kompleks Benčić – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječja kuća, Gradska knjižnica Rijeka i Muzej grada Rijeke (Palača Šećerane)